StoryEditor
Gastroekonomska računica

Ovu hranu baš nikada se ne isplati naručiti u restoranu! Izračunali smo koliko ćete preplatiti svaki zalogaj, da smiju, i sami kuhari bi vam savjetovali da se radije počastite nečim drugim

Piše M.Dr.
17. listopada 2019. - 00:59
manistra

Kada jedete u restoranu, pitate li se ikada vrijede li neke od ponuđenih jela s menija onoliko koliko ih plaćate? Ruku na srce, za neka jela stvarno je potrebno bezbroj sastojaka, ponekad za neke od njih valja i platiti više, pa je i jelo automatski skuplje, a takva cijena i opravdana.

No cijene nekih od jela sigurno ne drže vodu. Izdvojili smo ih nekoliko, one kojima se velika većina uglavnom, barem ljeti, jednom ili dvaput počasti.

Jaja:
Dvaput razmislite prije nego što naručite omlet sljedeći put kada izađete na doručak. Prema informacijama  'brbljavih' kuhara, zarada od jaja penje se i do 80 posto.

Desetak jaja u trgovini kod nas doma, koštat će svega 15-ak kuna, možda malo skuplje, ako su domaća, no stvarno nije problem problem baciti dva jaja na oko doma, ili napraviti fritaju s brašnom, i na taj način ušparati nešto novaca.

Palačinke:

Poput jaja, vrlo su jednostavni za pripremu, malo brašna,ulja...sve skupa do 10-ak kuna za čitavu 'hrpu', a restoran će vam naplatiti barem 20-ak kuna za dva komada, čak i više, ovisno o preljevima. Savjet, radije ih spremajte doma, a u restoranu pojedite nešto drugo.

Pizza: 

Od same pomisli na pizzu većini će rasti zazubice. Iako je gušt otići na pizzu vani, u restoran, sastojci koji su pizza majstorima potrebni za tu fantastičnu deliciju ne koštaju više od 30-ak kuna. A sjetite se sada koliko ste je ovoga ljeta plaćali? Teško da ste igdje pronašli pizzu jeftiniju od 70-ak kuna.

Uštedite novac doma posložite pizzu po svom, a novce ušparajte za nešto drugo.

Tjestenina: 

Bilo da grickate špagete s mesnim okruglicama, penne sa sirom ili nekom drugom vrstom, vjerujte nam, svoj ste obrok itekako preplatili. Manista u dućanu, pola kile koštat će vas oko desetak kuna, malo umaka, plus minus još desetak kuna, dok u restoranu nećete proći ispod 70 kuna.

Savjet, i manistru radije jedite doma.

Piletina: 

Piletina je omiljena, pogotovo djeci, koja najčešće, ako im se ne jedu čevapi ili pizza guštaju u piletini s malo prženog krumpira. S omiljenom dječjom porcijom nećete proći ispod 80 kuna vani, a doma za 80-ak kuna piletine možete spremiti još i malo tingula, rižot a ostat će vam i za grill.

Svakako nije isplativo jesti je po restoranima. A još kad se djeca baš iza piletine zažele i palačinki...

Riba:

O ribi ne bi previše raspravljali, sigurno da je bolje otići na peškariju, kupiti šampjerića ili nešto slično za juhu ili pak nekakve fine bokune, kada znate da su svježi ulovljeni, pa fino na gradele.

Restoran je ipak, po pitanju ribe lutrija, a cijene za imalo bolji bokun - astronomske...

 

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 18:02