Mozaik Gastro

SEZONA ŠLJIVA

Spas su za probavu, imunitet i ljepotu, iskoristite ih! Otkrivamo 'za poludit' jednostavan recept za pekmez, bez miješanja, prskanja, nereda - i šećera!

SEZONA ŠLJIVA

Sezona šljiva je na vrhuncu, stoga ih jedite kad god stignete. Osim što ćete guštati, od toga ćete imati puno koristi jer su pune vrlo zdravih sasrojaka. Zahvaljujući obilju minerala, vitamina i vlakana šljive su pravi melem za probavu, jačaju imunitet i kosti, pomažu regulaciji krvnog tlaka i mršavljenju, a uz to su i pravi saveznik zdrave, čvrste i lijepe kože.

U šljivama možete uživati i kad im prođe sezona potrudite li se napraviti potpuno prirodni pekmez bez šećera i konzervansa. Priprema se vrlo jednostavno, bez prskanja, miješanja i znojenja uz špaher, a rezultat je nevjerojatno aromatičan. Sigurni smo da će vam ovakav pekmez, pripremljen u pećnici, a ne na štednjaku, razvedriti tmurne dane koji nam slijede.

Kad smo kod arome, ako ste pravi ljubitelj okusa šljiva, voću nećete dodavati nikakve začine, no ako se volite poigrati, slobodno u recept ubacite cimet, klinčiće, kardamom, vaniliju, zvjezdasti anis, lavandu, koricu limuna, rum, burbon... samo ne sve odjednom! 

Ako šljive koje koristite nisu dovoljno slatke, na kraju u pekmez umiješajte koju žlicu meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača, a u nedostatku takvih možete koristiti muscovado smeđi šećer, ali njega trebate dodati bar 15 minuta prije kraja pripreme. Sad kad smo vam otkrili sve cake, evo i recepta u koji ćete se sigurno zaljubiti.

Pekmez od šljiva bez šećera, iz pećnice

oko 2,5 - 3 kilograma zrelih šljiva

Pećnicu zagrijte na 200 stupneva Celzija, a šljive operite, prepolovite i odstranite im koštice.

Voće složite u roštijeru, savjetujemo vam da koristite dublju kako ne bi isprljale pećnicu. Ostavite ih da se peku oko sat, sat ipo vremena, dok se marmelada ne počne zgušnjavati. Nakon toga povremeno postružite roštijeru, a možete i malo smanjiti temperaturu pećnice. 

Ostavite da se peče dok voće ne poprimi tamnoljubičastu boju.

Ako želite, sve možete usitniti u blenderu (i tako dobiti marmeladu). Prebacite pekmez u sterline staklenke pa ih vratite u pećnicu zagrijanu na stotinjak stupnjeva još 10-15 minuta.

Naslovnica Gastro