StoryEditorOCM
Slanoiznenađenje u sredini

Ovakve fritule još niste probali. Ma sto posto! Ako vam je krema uvijek bila draža od tijesta, ovo je recept za vas...

Piše Spiza SD
7. studenog 2023. - 07:10

Baš smo se u zadnje vrijeme uhvatili pečenja fritula i baš ih uživamo raditi na što više novih načina. Volimo mi tradicionalne, ne brinite se, ali eto drago nam se i malo zezati s novim idejama. Najnovija je, moramo priznati ujedno i najhrabrija - ne zbog toga što bi bilo riječ o nekim strahovitim kulinarskim vratolomijama već zbog toga što će samo netko poprilično drzak ovu slastičicu svrstati u fritule. A mi smo, eto, drski. 

image
Shutterstock

Riječ je o fritulama koje se rade od kreme nalik onoj za krempite, a u središte im se smješta o jedna zrela šljiva. Da je riječ o jako dobroj ideji, koja će se osobito svidjeti svima onima kojima je krema uvijek najdraži dio kolača uvjerite se sami uz naš recept.

Fritule sa šljivama

Sastojci:

Tijesto:

180 g brašna
60 g maslaca
60 ml mlijeka
60 ml mineralne vode
2 jaja
2 žličice šećera

Krema:

140 g šećera
120 g glatkog brašna
60 g maslaca
600 ml mlijeka
4 žumanjka
1 mahuna vanilije

Dodatno:

5 šljiva
ulje za prženje
šećer u prahu

Priprema

Najprije skuhajte kremu. Odvojite manji dio mlijeka pa ga pomiješajte s brašnom i šećerom. Ostatak zakuhajte mlijeko zajedno s uzdužno prepolovljenom mahunom vanilije pa ga maknite s vatre i dodajte smjesu s brašnom i šećerom. Dobro izmiješajte pa vratite na vatru i kuhajte 5-6 minuta. Kad se zgusne, maknite s vatre, izvadite mahunu vanilije, umiješajte žumanjke, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne ohladi.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i žumanjke, a bjelanjke odvojeno istucite u snijeg. Smjesi žumanjaka, brašna i šećera dodajte otopljeni maslac, mlijeko i mineralnu vodu, dobro sjedinite pa dodajte snijeg i lagano promiješajte.

Šljive prepolovite i odstranite im koštice. Oblikujte kremu oko svake polovice šljive, umočite je u tijesto i pržite u vrelom ulju. Budite oprezni jer ulje će prskati.

Kad uhvate lijepu boju, fritule vadite na upijajući papir. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:59