Mozaik Gastro

eno-gastro fešta

Više od stotinu vinara, s najboljim vinima Hrvatske, na drugom Vinskom podrumu Slobodne Dalmacije

eno-gastro fešta
Više od stotinu vinara, ponajboljih proizvođača maslinovog ulja, sira, pršuta i drugih delicija okupilo se u Splitu gdje je ovog petka otvoren drugi Vinski podrum, sajam u organizaciji Slobodne Dalmacije i dalmatinskih vinara.

Sajam je otvorio ministar turizma Darko Lorencin uz nazočnost gradonačenika Ive Baldasada, predstavnika Županije splitsko-dalmatinske i drugih, kao i uz glavnog organizatora sajma Mira Ivića, predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije.- Enologija je jedan od naših deset glavnih aduta u ukupnom hrvatskom turističkom proizvodu koji treba još više jačati i usavršavati. Vino je za sobom povuklo i gastronomiju pa nam predstoji još jači marketing ne samo ovog podneblja nego i samih sorti s kojima se dičimo – kazao je Lorencin zahvalivši našoj novinskoj kući na ideji i brojnim projektima kojima se promoviraju naši brendovi poput vina i turizma općenito.

Tijekom petka i subote u ugodnom ambijentu moći će se kušati i kupiti najbolja vina Dalmacije i Hrvatske po popularnim cijenama, poput merlota, plavaca, malvazije, preko vrhunskih dingača, pošipa, kujundžuše, babića, kaštelanskog crljenka, graševine, traminaca , pa do drugih sorti.U sklopu sajma organiziraju se brojne radionice vrhunskih stručnjaka, vinara i agronoma koji je će na temeklju vlastitog iskustva otkriti mnoge tajne svijeta vina, ali i ukazati na neke perspektive kojima se moramo okrenuti kako bi što bolje razvili i popularizirali naše vinske regije i same sorte.

- Bez vrhunskog proizvoda ne možemo na svjetsko tržište, niti računati na nekakav profit. Stoga moramo ići na originalnost, pa su naše autohtone sorte po tom pitanju najvažnije. Konačno, imamo ih čak 130 od kojih je 80 u Dalmaciji – naglasio je prof.dr.sc. Edi Maletić iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji također sudjeluje na sajmu.Uz sjajna vina, posjetitelji mogu uživati i u degustacijama maslinovog ulja koja su nedavno na nacjenjenijim svjetskim natjecanjima osvojila nagrade, odlične sireve, te posebne praline s vinom osmišljene upravo za ovu prigodu.

merien ilić, foto: ante čizmić / cropix
Naslovnica Gastro