StoryEditor
Auto motodobro je znati

Savjetujemo: pravilnim odabirom pri kupnji autoguma do manje potrošnje goriva

Piše Robert Radica
20. veljače 2020. - 06:25
Ilustracija Shutterstock

Iako za gume, generalno gledano, vrijedi pravilo “koliko para, toliko muzike”, i kroz ovaj segment održavanja automobila provlači se ideja štednje. 

Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, pa prije kupovanja treba dobro odmjeriti koji je odnos između uloženog i dobivenog. Naravno, ne savjetujemo kupovanje što jeftinijih guma jer, uz rijetke iznimke, takve po pravilu ne pokazuju dobre performanse. Pod štednjom se ovdje misli na kasniju uštedu goriva vožnjom s novoizabranim gumama.

Da biste uštedjeli, najbolje bi bilo da se odlučite za gumu koja se prilagođava površini prometnica kojima najčešće vozite, što će rezultirati manjom potrošnjom goriva i smanjenjem emisija ugljikova dioksida. Svaki vozač trebao bi obratiti pažnju na EU naljepnice na gumama. Simbol benzinske crpke označava otpor podloge: što je manji, potrebno je manje energije, pa je niža i potrošnja goriva.

Ušteda goriva ima ocjenu od A do G, a na bojom označenoj skali A (zeleno) najviša je ocjena uštede goriva, dok je G (crveno) najniža ocjena uštede goriva. Na taj se način potrošači jasno obavještavaju o energetskoj efikasnosti i ekološkoj kompatibilnosti, odnosno nižim emisijama CO2. Razlika između ocjene A i G može predstavljati i do 7,5 posto manju potrošnju goriva. Do dvadeset posto potrošnje goriva odnosi se na otpor guma.

Za zimu obavezno treba birati zimske gume, koje su napravljene od mješavine koja u zimskim uvjetima ostaje mekana. Ta mekoća, uz duboki gaz, omogućava gumi da bolje prianja na vlažnu, snježnu ili zaleđenu podlogu. Ne koristite zimske gume u toplijem dijelu godine, jer one na visokim temperaturama još više omekšaju, što utječe na performanse vozila. Zimske gume tijekom ljeta široko prianjaju na vruć asfalt, stvarajući znatno veći otpor nego ljetne gume, što uzrokuje i veću potrošnju goriva.

Osim radi uštede, zimske gume birajte i radi sigurnosti, jer je s adekvatnom gumom kraći i trag kočenja. Nagla kočenja i nagla ubrzavanja, vožnja po oštećenim cestama, kao i neoprezna parkiranja mogu znatno skratiti vijek trajanja guma. Uštedjet ćete i pravilnom brigom o gumama, jer ako se brinete o njihovu skladištenju i pravilnoj upotrebi, nema potrebe da ih mijenjate prije isteka roka koji su naveli proizvođači.

Rokovi su različiti, pa tako neki navode deset godina kao optimalno vrijeme za promjenu, dok drugi svoje gume ograničavaju na šest godina ili kraće. U svakom slučaju, pravodobnom zamjenom i adekvatnim čuvanjem guma produžit ćete njihov vijek trajanja. Zbog toga ćete, vjerojatno, i financijski bolje proći nego da ste svake dvije godine kupovali komplet guma, koje biste brže potrošili cjelogodišnjom upotrebom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 15:18