StoryEditorOCM
Auto motonapredak tehnologije

Dobra vijest za vozače: gume se ne moraju mijenjati svake četiri godine!; Ipak jedan rok ne bi se smio prekoračiti

Piše mozaik sd
23. listopada 2023. - 12:20
Zamjena ljetnih guma za zimske, koja stupa na snagu 15. studenoga, prilika je da ih se detaljnije pregleda (ilustracija)Damir Škomrlj/Cropix

Iskusni vozači itekako su svjesni važnosti guma. Zato svoje gume redovito održavaju na propisanom tlaku, mijenjaju ljetne za zimske i obratno, vode računa o stanju, očuvanosti i roku trajanja guma.

Kvaliteta guma ovisi i o njihovoj starosti. Do prije nekoliko godina na snazi ​​je bila formula 4X4X4, što znači da vozilo mora imati četiri jednake gume koje se moraju mijenjati svake četiri godine, a one (bez obzira na starost) moraju imati minimalno četiri milimetra profila.

No, budući da je gumarska industrija posljednjih godina jako napredovala, Automoto savez Slovenije (AMZS) sada savjetuje da se gume mogu koristiti šest do osam godina. Ipak, nije preporučljivo na vozilu imati gume starije od 10 godina jer kemijske promjene uslijed starenja utječu na gumenu smjesu koja gubi fleksibilnost, a time i prianjanje, piše N1.

Dakle, uoči roka zamjene ljetnih za zimske gume 15. studenoga, dobro je provjeriti starost i stanje guma, po potrebi ih dopuniti te ljetne adekvatno uskladištiti. Ne kaže se bez razloga da guma glavu čuva.

image

Zahvaljujući napretku tehnologije, gume mogu trajati duže od četiri godine, a za njihovu očuvanost važno je i pravilno skladištenje (ilustracija)

Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:42