StoryEditorOCM
KulturaUOČI SPLITSKE PREMIJERE U DOMU MLADIH

Učitelji, izbacivači i konobari u herojskom Homerovu epu

Piše PSD.
24. ožujka 2014. - 21:04

Prije točno godinu dana, polaznici Glumačkog studija kazališta PlayDrama izveli su "Smrt Hektorovu“, odnosno, 2. pjevanje Homerove Ilijade u Domu mladih kao svojevrsni završni sat i prezentaciju dotadašnjeg rada. Četrdesetak polaznika studija koji vodi Elvis Bošnjak, različitih generacija i obrazovanja, odlično je svladalo čuvene heksametre, a pravilnom ritmu i naglascima pridružili su i emocije te jednostavne scenske pokrete.


Redatelj je zadovoljan postignutim zajedništvom među svojim učenicima
Elvis Bošnjak, neopterećen savršenstvom i zadovoljan postignutim zajedništvom među svojim učenicima ne zabrinjava se puno zbog premijere koja je gotovo već rasprodana.

Ostvario je svoju u želju, upravo ovako zamišljao je izvedbu od kada se prvi put susreo s Homerovim epom. Jedino bi želio da je igraju i na otvorenom, na pijesku Bačvica koje bi po njegovu sudu odlično predočile obalu Ilija.

Tajna 22. pjevanja

Elvis Bošnak odabrao je 22. pjevanje zato jer je nabijeno emocijama. U ovom dijelu Ilijade trojanski kralj Prijam i kraljica Hekuba zaklinju sina Hektora da ostane u gradu i ne izlaže se pogibelji. Hektor ipak odlazi na bojište, slijedi dvoboj s Ahilejem, Hektor strada i pred smrt moli neprijatelja da mu tijelo izruči rodbini kako ga ne bi trgali psi kod ahejskih lađa. Ahilej, još bijesan zbog pogiblje svoga druga Patrokla, bojnim kolima povlači mrtvog Hektora oko zidina i odvlači u grčki logor...

Hektor ugostitelj, Ahilej - prodavač

Mijo Kevo, koji je utjelovio Hektora, ugostitelj je, kaže da mu knjige nisu bliske, ali na sceni je siguran jer je u životu radio svašta, pa i glumio u serijama. Mirka Vuletića, prodavača u Vipnetu, uloga Ahileja navela je da se zainteresira za dramu, čita Čehova i kaže, toliko ga je zaokupila gluma da stalno promatra ljude na ulici i nastoji iz njihovih gesta i držanja iščitati kako se osjećaju. Kristina Đanić je pak plesna pedagoginja tako da joj fizička ekspresija na sceni nije strana, ali morala je učiti sve drugo. Bruna Radić koja je progovorila Andromahinim glasom, završila je drugu jezičnu gimnaziju, a rad u PlayDrami za nju nije zabava - pokušat će upisati glumu.

PIŠE: JASMINA PARIĆ, SNIMIO PAUN PAUNOVIĆ/CROPIX, VIDEO: YOUTUBE
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 05:27