StoryEditorOCM
KazališteNagrade glumišta

Priznanje za glumce ‘Djeteta našeg vremena‘

Piše Jasmina Parić
25. studenog 2020. - 20:00
Stipe Jelaska, Petar Salečić, Lovre Kondža i Luka Šatara u prizoru iz predstave Tom Dubravec/ CROPIXTom Dubravec/Cropix

Ove godine splitski umjetnici nisu osvojili ni jednu Nagradu hrvatskoga glumišta, ali je zato žiri za dramu nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio glumačkom ansamblu predstave "Dijete našeg vremena", u režiji Helene Petković i produkciji Kazališta Playdrama Split.

Proteklih smo godina navikli da Splićani prime i po nekoliko nagrada, a nagrađeni su do sada i mnogi mladi ovdašnji umjetnici (u kategoriji do 28 godina), no ovaj put to se nije dogodilo. Ipak, i nominacije su vrsta priznanja, a nominirano je bilo mnogo umjetnika iz sva tri splitska kazališta – HNK-a, GKM-a i GKL-a.

Posebno priznanje osvojila je predstava "Dijete našeg vremena", praizvedena krajem listopada prošle godine u klubu "Quasimodo".

Dvije mlade Splićanke, redateljica Helena Petković i dramaturginja Ivana Vuković, debitirale su tada u rodnom gradu predstavom o Splitu.

U ovom autorskom projektu s četvoricom splitskih studenata glume treće godine, pošlo im je za rukom majstorski iskoristiti ne osobito zahvalan prostor kluba, mladost i glumačke potencijale Stipe Jelaske, Lovre Kondže, Petra Salečića i Luke Šatare.

U ovom distopijskom djelu grad je već neko vrijeme sveden na kulisu, ljušturu očišćenu od stvarnog života, i u njemu prolaze samo imitacije.

Sve je brendirano ili će to tek postati i svatko igra ulogu u tom velikom teatru za goste te potpisuje ugovor i mora ga se držati.

Predstava se odmah silno svidjela publici, a za ulaznice su se izrađivale i liste čekanja.

Međutim, bilo je to neposredno prije pojave koronavirusa.

Dramaturginja Ivana Vuković drži da je tema i dalje aktualna premda je turista bilo manje.

– Vrlo smo sretni zbog priznanja, a ovoga ljeta u Splitu nisam uočila velike promjene u odnosu na stanje koje me inspiriralo na pisanje teksta.

Ponovno smo se potpuno "otvorili" turizmu. Predstava je u međuvremenu otišla na više gostovanja; izvodila se u Solinu, Zadru, Sisku, na Korčuli i na Danima satire u Zagrebu, gdje smo također nagrađeni. Učinili smo sve da je održimo, čak smo pri jednoj obnovi ubacili i naznaku o epidemiji, međutim, uvidjeli smo da ništa drugo ne treba mijenjati – kaže Ivana Vuković, koja u ovo nesigurno vrijeme ipak radi na novim projektima.

– Pripremam nešto novo s Helenom Petković. Moramo nastaviti raditi i zbog vlastita mentalnog zdravlja, a kada se projekt bude mogao realizirati, bit ćemo spremni – kaže dramaturginja.

Od važnijih nagrada, treba još spomenuti da su redateljica Ivica Boban i operni pjevač Giorgio Surian nagrađeni za svekoliko umjetničko djelovanje. Jasmina Parić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 15:42