StoryEditor
Kulturaslobodni stih

Svjetski festival poezije dogodine dolazi u Split

Piše PSD.
11. rujna 2012. - 00:34
Split bi dogodine od 25. do 29. lipnja trebao dobiti međunarodni pjesnički festival nazvan “Free Verse! - Split International Poetry Festival”, odnosno “Slobodni stih! - Međunarodni festival poezije u Splitu”.

Na tom festivalu u pet dana trebalo bi se okupiti dvadesetak uglednih pjesnika iz cijeloga svijeta kao što su Tomaš Šalamun ili Charles Simic, a uz njih će doći skoro toliko pjesnika iz regije i domaćih pjesničkih prvoligaša te puno pjesnika u jednodnevnim nastupima. Prvo izdanje festivala 2013. godine poklapa se s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Organizacijski tim festivala predvodi pjesnik i prevoditelj Damir Šodan, Splićanin s haaškom adresom. Uz njega su pjesnik, antologičar i prevoditelj Tomica Bajsić, ujedno potpredsjednik hrvatskoga PEN-a, te pisci rođeni u Splitu Olja Savičević Ivančević i Marko Pogačar, s dobrim inozemnim kontaktima i dosezima. Tu je još niz suradnika, prijatelja festivala koje bi teško bilo sve nabrojiti, od HDP-a, časopisa “Poezija” pa dalje.

Kultivirana Hrvatska

Organizatori ističu kako žele “da se dostojno obilježi ulazak Hrvatske u EU, kao i da se drevni grad Split - nulti spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a - izvuče iz svojevrsne kulturne stagnacije u kojoj se već neko vrijeme posve nezasluženo nalazi”. Namjera im je i Hrvatskoj priskrbiti međunarodni imidž “sofisticirane i kultivirane zemlje”.

Zamašnjak cijele ideje Damir Šodan kaže da je u projekt krenuo nakon pohođenja nekoliko međunarodnih pjesničkih festivala, gdje je vidio da poezija može privući publiku te da je “jedan svjetski pjesnik s pristupom najelitnijim medijima u svojoj sredini daleko bolji ambasador od mase ‘bezimenih’ gostiju. Malim sredinama poput naše, radi vlastite promocije, potrebno je organizirati ‘svjetske’ skupove”, kaže Šodan, dodavši da će festival ići bijenalno.

Popis sudionika doista je gust. Tu su Litvanac Eugenijus Ališanka, Nikaragvanka Giocconda Belli, Palestinka Nathalie Handal, Jamajčanin Ishion Hutchingson, Bjeloruskinja Valzhyna Mort, Grk Dino Siotis, Poljak Adam Zajagewski, Nizozemac Arjen Duinker i Christodolous Makris s Cipra. Iz SAD-a dolaze Ana Božičević, Carolyn Forsché, Michael McClure, a iz Velike Britanije S.J. Fowler.

Regionalni sudionici stižu od Vardara pa do Triglava, redom Nikola Madžirov, Fahredin Shehu, Zvonko Karanović, Dragana Tripković, Ahmed Burić i Šalamun. Hrvatski sudionici su Ana Brnardić, Darija Žilić, Branko Čegec i Delimir Rešicki.

Detaljno je sve ucrtano tko će i kada čitati. Pozornice festivala bit će “Ghetto”, na Voćnom trgu, pjaceti iza “Gage’ ili u “Žbirca”, gdje će četvrti dan popodne biti otvoren mikrofon i dana šansa splitskim pjesnicima iz Rječilišta, Dadantija i drugih. U programu je predviđena panel diskusija na otvorenom “Angažirana poezija”. Od 22 do 24 sata bit će pjesnička čitanja svaki dan kroz koja će proći svi gosti.

Rad za nula kuna Damir Šodan nije želio govoriti o novcu, poentiravši da festival košta osjetno manje od kupnje jednog službenog vozila.

- Osobno sam, što ne tražim od drugih, odlučio prvi festival, uključujući i prijevode i sav organizacijski posao - odraditi za simboličnih “nula” kuna, kaže Šodan.

- Jer nam je cilj od Splita napraviti međunarodno pjesničko središte s vlastitom višejezičnom nakladničkom kućom “Leut Editions” u čast Tomi Bebiću koja bi svoja bilingvalna izdanja svjetskih pjesnika prodavala u londonskom “Foylesu” i newyorškom “Strandu”, što je izvedivo dobijemo li potporu šire zajednice.

Siniša Kekez

Split ‘cota’

Ovo je splitska, ali internacionalna svemeridijanska priča. Paradoksalno je da je grad pun kritičkih umova, a da je situacija kulturno i politički zapravo vrlo - kritična. Zagreb se sasvim dobro snalazi kao glavni grad i ekonomsko i kulturno središte koje pršti od kulture, dok Split već dugo posve nezasluženo “cota”! Možda je i moj optimizam posljedica toga što dugo živim vani pa mi je izumro instinkt za život u takozvanoj našoj sredini, ali smatram da moramo barem pokušati nešto učiniti da kulturom djelujemo malo i na bazu, kaže Šodan.


Popratni program

U popratnom programu predviđen je i niz koncerata. Tako će na samom otvaranju nastupiti klapa “Iskon” koja će izvesti uglazbljene pjesme Cesarića, Dedića, Bebića i Cohena. Predviđeni su i koncerti Vlade Kreslina, Pekka Kappija i Arkula, a nastupit će Boris Dežulović i Predrag Lucić s programom nazvanim “Lora i Fauna”. Uoči okruglog stola o angažiranoj poeziji performans će izvesti Siniša Labrović. Bit će i jednodnevni izlet brodom na Hvar posvećen Rimbaudu, nazvan “Pijani brod”.


Poezija kao brend

U programu “Pobratimstvo lica u nemiru” predstavit će se Marija Andrijašević, Krešimir Bagić, Ivana Simić-Bodrožić, Drago Glamuzina, Tatjana Gromača, Ivan Herceg, Davor Ivankovac, Dorta Jagić, Ervin Jahić, Miroslav Kirin, Slađan Lipovec, Tonko Maroević, Miroslav Mićanović, Branislav Oblučar, Ivica Prtenjača i Vojo Šindolić. Organizatori napominju da su s većinom svjetskih pjesničkih imena u neposrednim prijateljskim kontaktima, što svjedoči koliko je puno urađeno na promociji hrvatske poezije u svijetu, koja je gotovo postala brend.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 08:15