StoryEditorOCM
Književnostpoezija na katu

Miroslav Kirin, aktualni dobitnik Goranova vijenca, u subotu se predstavlja u Knjižnici Dalmatina u Splitu

Piše S. K.
14. ožujka 2024. - 11:31

U subotu u 19 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u Knjižnici Dalmatina u Zagrebačkoj ulici u Splitu na književnoj tribini "Poezija na katu" predstavit će se književnik i prevoditelj Miroslav Kirin.

Kirin je jedan od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, koji je u pondjeljak dobio Goranov vijenac, nagradu za cjelokupni pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti. Nagrada će mu biti uručena u četvrtak 21. ožujka 2024. u Domu kulture Lukovdol, u sklopu 61. Goranovog proljeća.

"Miroslav Kirin autor je jednog od najkompaktnijih i najpromišljenijih poetskih opusa u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća. Iznimno visoka razina refleksivnosti, poetske analitičnosti, vrlo gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, te začudni predmetno-tematski obrati karakterizirali su, doduše, Kirinovu poetsku fakturu praktički od njegovih prvih rukopisa i njihovih ukoričenja. No, konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom su se ipak mijenjale, dostižući neprestano sve veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo, zapisao je u obrazloženju Goranova vijenca Davor Šalat.

image

Miroslav Kirin jedan je od najcjenjenijih hrvatskih pjesnika

Poezija na katu

Miroslav Kirin rođen je 1965. godine u Sisku. Osnovnu i srednju školu završio je u Petrinji, a studij engleskog jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, eseje te prevodi s engleskog. Objavio je prijevode knjiga Paula Austera, Anne Carson i Wang Jiaxina. Član je programskog odbora Goranova proljeća. Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.

nagrađivani pisac snažne zavičajnosti

Kirin je možda najpoznatiji kao pjesnik, s dvoznamenkastim brojem objavljenih zbirki, ali se uspješno ogledao i u drugim žanrovima kao što su roman, kratke proze, fotografije i kratki eseji o fotografiji, pjesme u prozi i slikovnice za djecu.

Od početka objavljivanja Miroslava Kirina prate nagrade. Za prvu knjigu, zbirku poezije "Od nje do vječnosti" 1989. godine dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike. Za roman "Album" 2001. godine dobio je Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, a za knjigu kratkih proza "Babanija" 2022. godine dobio je nagradu Fran Galović. Nagrađen je Plaketom sv. Kvirina za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu 2023. godine.

image

Plakat tribine u Knjižnici Dalmatina

Poezija na katu

"Jezik i zavičaj dvije su odrednice koje povezujemo uz književni i prevodilački rad Miroslava Kirina, prvog ovogodišnjeg gosta u Poeziji na katu. Njegova knjiga zapisa Babanija nagrađena je za najbolje književno djelo hrvatskih pisaca na temu zavičaja (i/ ili identiteta), a s Borisom Vrgom je potaknut stradanjem područja Banije u razornom potresu priredio i 2021. godine objavio "Banijsku književnu antologiju", koja donosi izbor poezije i proze tridesetak autora vezanih uz ovo područje. U kakvoj su vezi jezik i zavičaj, ima li zavičaja izvan jezika, što se događa s poezijom kad prelazi iz jednog jezika u drugi (i treći), samo su neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati", objašnjavaju iz "Poezije na katu", splitskoga programa u kojem se, u prostoru posvećenom Ljubi Stipišiću Delmati i Jakši Fiamengu, predstavlja suvremeno pjesništvo.

image

Voditeljica književne tribine, pjesnikinja Nada Topić

Poezija na katu

Poeziju na katu pokrenula je pjesnikinja Nada Topić, koja je i vodi. U glazbenom dijelu programa predstavit će se klarinetist Borna Kosec, student 4. godine Umjetničke akademije u Splitu. 

image

Klarinetist Borna Kosec glazbeni je gost večeri

Poezija na katu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 18:17