StoryEditorOCM
Kulturahit predstava

Splitska dica rasturaju Shakespearea: već su rasprodane četiri izvedbe 'Sna ljetne noći'!

Piše PSD.
30. listopada 2015. - 11:30
Splitska kazališna jesen snivat će sljedećeg tjedna Shakespeareov “San ljetne noći”, a sve zato što su kultnu fantastičnu komediju engleskog klasika na scenu Gradskog kazališta lutaka postavila djeca prve generacije polaznika Glumačkog studija kazališta Playdrama i uspjeli rasprodati predviđene četiri večernje izvedbe te dodati još dvije, za koje ima vrlo malo karata!

Anasmbl od 27 mladih glumica i glumaca radio je na predstavi gotovo cijelu prošlu godinu pod vodstvom i u režiji glumice Anastasije Jankovske, uz asistenciju Monike Vuco i Laure Bošnjak, a gledateljima će se predstaviti na izvedbama 31. listopada, te svakog dana od 1. do 6. studenog.

– Interes je očito ogroman, što je pridonijelo dodatnom uzbuđenju ansambla – kaže Anastasija kojoj je ovo ujedno i prva režija, i to još s klincima.

– Pripremali smo se kao u “velikom” teatru, s tim da je 27 glumaca veliki ansambl i za iskusne režisere. Uz uobičajene probe, djecu uzrasta od deset do petnaest godina trebalo je dodatno zainteresirati za djelo iz 16. stoljeća kako bi najprije njima bilo zanimljivo.

A meni je bilo neobično promatrati kao su neki od njih u ovu godinu kroz probe od mirne i poslušne djece postajali pubertetlije koje te vide, ali ne čuju. Pa sam i skakala i lajala, uskakala umjesto onih koji su nedostajali, uglavnom imala sam vrhunsko pedagoško iskustvo, a na koncu smo se i duboko sprijateljili – smije se mlada glumica dodajući da će biti iznimno interesantno promatrati splitsku djecu kako izgovaraju Shakespeareov stih.

– Iz djela smo izvukli brzu komiku, pojednostavnili situacije do minimuma, kako bi i reakcija gledatelja, mahom njihovih vršnjaka, bila pozitivna i privukla ih Shakespeareu. Glazbena podloga je iz razdoblja romantizam koja se malim glumcima na kraju jako svidjela, a naučili su i dva klasična plesa, valcer i polonezu. Bit će ovo sat vremena vrhunske avanture, i za nas i za gledatelje – zaključuje Anastasija Jankovska.

Damir ŠARAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 07:32