StoryEditorOCM
KulturaNIKŠA BAREZA i duško mucalo ‘zakopali sjekire’ te se kadrovski ojačali

Senka Bulić preuzima Dramu Splitskog ljeta

Piše PSD.
1. veljače 2011. - 22:03

Pitanje ovogodišnjeg Splitskog ljeta počelo se rješavati, a novi ravnatelj festivala maestro Nikša Bareza potvrdio nam je i da je imenovao ravnateljice Drame i Baleta - dramu će preuzeti Senka Bulić, a balet će voditi Almira Osmanović. Sam Bareza osmislit će, pak, glazbeni dio programa.

Čitav program novo ravnateljstvo Splitskog ljeta predstavit će javnosti najkasnije do polovice veljače.

Inače, Splitsko se ljeto neće, kao što se nagađalo, pravno ni financijski odvajati od HNK Split, nego će ostati sastavni dio kazališne djelatnosti. Pravilnik o Splitskom ljetu, koji nikada nije bio ni napisan, sada je sastavljen i njime se reguliraju odnosi između Grada kao osnivača festivala, kazališta, Županije i Ministarstva kulture.

Na sastanku u Splitu, na kome su se uz ostale našli pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan, maestro Bareza, v. d. intendanta Duško Mucalo i dogradonačelnica Anđelka Visković sastavljen je pravilnik koji sve uključene strane još moraju potpisati.

- Sastanak je prošao veoma dobro, postignut je dogovor o apsolutnoj suradnji kako bismo imali što uspješnije Splitsko ljeto - kazao je Nikša Bareza.

Podsjetimo, njega je bivši ministar kulture Božo Biškupić imenovao ravnateljem festvala iskoristivši pritom ovlast ministra da imenuje čelnog čovjeka na tu funkciju. Dosada je desetljećima kazališni intendant bio ujedno i ravnatelj Splitskog ljeta, ali Biškupić je povukao ovaj potez zbog neslaganja s izborom Duška Mucala za intendanta.

Taj je potez otvorio i brojna pitanja o budućem ustroju festivala, a spominjalo se čak i potpuno osamostaljivanje manifestacije po uzoru na Dubrovačke ljetne igre. Takav potez, iako bi prouzročio velike troškove, pozdravili bi mnogi kazališni zaposlenici jer bi za nastupe sklapali posebne ugovore i primali posebne honorare - ovako, Splitsko ljeto će im i dalje ostati radna obveza. O samom programu Nikša Bareza nije mogao ovoga trenutka dati detaljne informacije.

- Sve ću znati za par dana - kaže Bareza.

- Ključno je pitanje hoćemo li moći koristiti Peristil kao pozornicu ili ne. Na Peristilu još traju konzervatorski radovi, ali mislim da će se s konzervatorima postići dogovor da se ti radovi obustave na mjesec dana. Gospođa Anđelka Visković obećala je razriješiti to pitanje i očekujem ovih dana njezin odgovor.

- O tome, naravno, ovisi i kreiranje programa. Po mom mišljenju, Peristil je nezaobilazna odrednica Splitskog ljeta - kazao nam je Nikša Bareza.

- Ako sve bude u redu, opet ćemo na carskom trgu imati „Aidu“ i „Nabucca“, a mislim da se ne treba ograničiti samo na operu, nego na tom mjestu postaviti i neku dramu. Ako baš ne bude moguće raditi na Peristilu, onda se moramo okrenuti novim prostorima i nekim drugim naslovima, ali, ja silno želim vratiti Peristil Splitskom ljetu - kazao je Bareza.

- Senka Bulić imala je odlične kazališne rezultate u Novoj Gorici, podigla je taj teatar na noge. Sretan sam što sam mogao dobiti jednu tako jaku teatarsku figuru koja je stjecajem okolnosti sada i slobodna. Vjerujem da će s puno energije napraviti odličan program - dodao je Bareza.

jasmina parić

Neće trajno u Split

Senka Bulić, glumica i redateljica kojoj nakon uspješnog vođenja Scene Gorica zbog političkih prepucavanja nije produžen mandat u tom gradu, a zbog sličnih razloga nije potvrđena ni za v. d. ravnatelja Šibenskog kazališta, kaže da sada ima dosta obveza, ali je rado prihvatila ponudu.

- Sada postavljam jednu predstavu u Cetinju, a onda ćemo se prihvatiti programa Splitskog ljeta. Prihvatila sam taj posao jer jako volim i cijenim maestra Barezu i, premda je vremena malo, dat ćemo sve od sebe da napravimo odličan program.

Zapravo, do prije par dana nismo ni znali kako će završiti ovaj slučaj sa Splitskim ljetom, a sada treba iskoristiti sve mogućnosti i kontatkte kako bismo u Split doveli velika svjetska imena i za Dramu i Operu i Balet. Senka Bulić napomije da se za sada ne planira trajno vratiti u Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 07:05