StoryEditorOCM
KulturaBALDASAR OBZNANIO

Senka Bulić bit će umjetnička izbornica Splitskog ljeta, ali će novim pravilnikom biti financijski odgovorna Golovku

Piše PSD.
15. siječnja 2015. - 13:13
Kako se moglo razabrati na konferenciji za medije koju su u Banovini održali gradonačelnik Ivo Baldasar, dogradonačelnik Goran Kovačević i savjetnik za kulturu Igor Baković po povratku iz Zagreba, gdje su u Ministarstvu kulture raspravljali o budućnosti Splitskog ljeta, glumica Senka Bulić ipak će ove godine biti ravnateljica festivala, unatoč činjenici da se protiv ove odluke izjasnio gotovo čitav teatar.

Sada će se tražiti najpovoljniji model da se ovo imenovanje, koje je došlo od ministrice kulture Andree Zlatar Violić, uklopi u zakonske okvire, odnosno novi pravilnik o organizaciji Ljeta, koji će se također mijenjati.

Gradonačelnik je kazao kako je prvi model, ovaj sadašnji, prilično zastario, drugi koji će se vjerojatno primjeniti ove godine predviđa umjetničkog izbornika koji bi za sve financijske poteze bio odgovoran intendantu, Festivalskom vijeću i Upravnom vijeću HNK, a treći, koji će vjerojatno ući u primjenu 2016. godine, pretpostavlja osamostaljivanje Splitskog ljeta koje će imati umjetničkog izbornika.

Internacionalizacija i otvaranje nezavisnoj sceni

Dogradonačelnik i savjetnik spomenuli su kako treći model znači internacionalizaciju Splitskog ljeta, novi razvojni put i kako je kazao Baković, otvaranje manifestacije brojnim vrijednim kulturnim događajima u gradu, te nezavisnoj sceni.


Goran Kovačević, Ivo Baldasar, Igor Baković i Goran Golovko na današnjoj pressici u Splitu
Goran Golovko kazao je kako mu se treći model za sada čini najprihvatljivijim. Gradonačelnik je uz to kazao da da ministrici nije u interesu stvarati probleme, a Splitsko ljeto se ne može odreći novca koji ministarstvo daje za festival.

Inače, ministrici je bez ikakvog učinka predočena peticija djelatnika teatra - koju je potpisalo njih više od 90 posto - kojom traže odustajanje od imenovanja Senke Bulić.

PIŠE: JASMINA PARIĆ, FOTO: MARIO TODORIĆ/CROPIX i ARHIV CROPIXA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 12:02