StoryEditorOCM
KulturaLjubavni četverokut

PlayDrama ide dalje: sezonu otvara Bošnjakova predstava "Srce veće od ruku"

Piše PSD.
17. rujna 2012. - 10:45
Splitsko kazalište PlayDrama počinje svoju treću sezonu, a 9. listopada će na sceni u Domu mladih održati praizvedbu predstave “Srce veće od ruku” Elvisa Bošnjaka, ujedno i voditelja PlayDrame, koju režira Trpimir Jurkić.

Drama nastala 2005. godine prati dva bračna para usred ljubavnog četverokuta. U nemogućnosti realiziranja stvarnog odnosa, svaki od njih stvara potpuno imaginaran odnos, živeći više u mašti s osobom koju nema nego s osobom uz koju ga veže realni život. Tako i ne primjećuju da njihov partner živi isti problem i da ih više toga povezuje nego što ih dijeli.

“Srce veće od ruku” dio je Bošnjakove trilogije o muško-ženskim odnosima. U nju spada još drama “Hajdemo skakati po tim oblacima”, koja je izvedena u HNK-u Split u režiji Nenni Delmestre, te “Voljeni i mrtvi”, prema kojoj je autor, u suradnji s Igorom Mirkovićem, napisao scenarij za film “Noćni brodovi”.

− Tekst obilježavaju “unutarnji” i “vanjski” dijalozi, zgusnut je i glumački zahtjevan, likovi uvijek žive onaj trenutak u kojemu u stvarnosti nisu. Rekao bih − to je djelo o ekskluzivnosti vlastitih osjećaja, pa i o sebičnoj želji za posjedovanjem drugoga. Razumljivo, jedno od važnijih pitanja bilo je kako postaviti komad. Na kraju se pokazalo da treba imati povjerenja u glumce koji će oživiti osobe Muža, Žene, Prijatelja i Prijateljice − kaže Elvis Bošnjak, koji i sam glumi u komadu uz Anastasju Jankovsku, Vladimira Posavca Tušeka i Petru Kovačić.

Bračna prevara

Glumac Trpimir Jurkić do sada se i sam okušao kao dramski pisac, a režirao je nekoliko predstava s amaterskim glumačkim skupinama. Ovo mu je prva profesionalna režija i, kaže, da je sam birao, nikada se ne bi odlučio za ovako složen tekst.

− “Srce veće od ruku” krije niz “opasnosti” koje je trebalo riješiti ili spriječiti. Radnja, izlomljena u niz prizora, zbiva se u jednom danu, u različitim prostorima. Razmišljao sam i o videozidu na kojemu bi ti prostori bili prikazani, ali poslije smo zajedno došli do zaključka da je bitnije prikazati unutarnji ljudski pejzaž, muku koju likovi prolaze zbog potrage za ljubavlju. Ovdje je, najjednostavnije rečeno, riječ o bračnoj prijevari, ali djelo će pokazati kako za ljubavlju tragaju različiti ljudi − objašnjava Jurkić, dodavši da će predstava biti drukčija i izazovnija od onih na koje smo u Splitu navikli.

Bošnjak, pak, napominje kako je tijekom proba naučio puno o vlastitoj drami: sam ju je nazivao “dramom na jednoj noti”, a sada se osvjedočio da je riječ o pravoj kompoziciji.

− Tekst je oživio i likovi su počeli dobivati jasna karakterna obilježja čim smo ga počeli izgovarati − kažu naši sugovornici, a Bošnjak dodaje da upravo stoga nikada ne čita i ne dorađuje svoje tekstove − ta zadnja faza zbiva se na sceni.

On zaključuje kako živimo u vrijeme u kojemu se stalno u društvu i u medijima spominje kako je život ružan i strašan, a njegov komad ipak govori o tome kako je život lijep i, unatoč slabostima, njegovi su likovi lijepi ljudi.

Čitava predstava imat će ozračje noir filma, Ozren Bakotić je scenograf, a kostimografkinja je Irena Vodišek-Babaja. Bošnjak i Jurkić, kolege još iz studentskih dana koji su nebrojeno puta zajedno nastupali, prvi su put u odnosu glumac−redatelj.

− S Elvisom sada surađujem ne samo kao s glumcem, nego i piscem i producentom, što dokazuje da je kazališni posao čisti mazohizam − tvrdi Jukić.

− A ja više ne znam kome se obraćam kad razgovaram sam sa sobom − dodaje Elvis Bošnjak.

Jasmina Parić

‘Ezopeja’ na splitskoj sceni

Osim premijere “Srce veće od ruku”, PlayDrama će u listopadu prvi put u Splitu prikazati i svoju novu predstavu “Ezopeja”, koja je premijerno izvedena ovoga ljeta u Solinu. U listopadu će ovo mlado Splitsko kazalište imati na repertoaru 10 izvedbi.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 17:37