StoryEditor
Ostaložvelti stogodišnjaci

Film sa svečanoga koncerta KUD-a ‘Jedinstvo‘ iz Spaladium Arene večeras u Ljetnom kinu Bačvice u sklopu 66. Splitskoga ljeta

5. kolovoza 2020. - 08:00
Sa slavljeničkog nastupa KUD-a 'Jedinstvo'  Vojko Bašić/hanza media

"Jedinstvenih 100" film je koji će Splitsko ljeto i splitsko Kulturno-umjetničko društvo "Jedinstvo" prikazati u Ljetnom kinu Bačvice u srijedu u 21.30 sati. Snimka je to slavljeničkog koncerta kojim je "Jedinstvo" lani 14. prosinca u Spaladium Areni obilježilo sto godina postojanja.

Proslavu godišnjice "Jedinstvo" je okrunilo svečanim rođendanskim glazbeno-plesnim spektaklom. U dvosatnom programu tada je nastupilo više od 250 izvođača svih plesnih, instrumentalnih i vokalnih generacija društva, uz gostovanje prijatelja društva, Orkestra i Zbora HNK Split, solista Miljenka Đurana te članova Glazbe Split.

Raznovrsnošću koreografija "Jedinstvo" je repertoarom obuhvatilo plesove različitih stilova i ugođaja iz svih dijelova domovine. Uz repertoar od trinaest koreografija istaknutih stručnjaka hrvatskog folklora, među kojima su i klasici poput Vrličkog kola ili Prigorskih plesova, prikazano je i nekoliko posve novih, za tu priliku posebno postavljenih koreografija.

Film o proslavi prvih susjeda, velikih prijatelja i vrijednih suradnika splitskog teatra svoje je prirodno mjesto pronašao u programu Splitskog ljeta.

KUD Jedinstvo utemeljen je 1919. godine u Splitu i jedno je od najstarijih i najtrofejnijih KUD-ova u Hrvatskoj. Gostovali su u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji, Africi i Aziji. Na Olimpijadi folklora u francuskom Dijonu 1989. godine, osvojili su Grand prix publike, a na festivalu u Llangollenu, u Velikoj Britaniji 1992. godine prvi put zavijorila je hrvatska zastava na pobjedničkom postolju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 03:55