StoryEditor
Kazalište66. splitsko ljeto

Fado je povezan s klapskom pjesmom, pa i sevdahom, kaže Matea Milas koja će plesati u premijeri baleta ‘Correr o Fado‘ na Sustipanu 13. kolovoza

7. kolovoza 2020. - 15:46
Koreograf Daniel Cardoso načinio je plesnu priču posvećenu portugalskoj kulturi  Ante Čizmić/hanza media

U HNK Split najavljena je i zadnja premijera Splitskog ljeta, balet "Correr o Fado". Predstava portugalskog koreografa Daniela Cardosa bit će izvedena dva puta - premijerno 13. kolovoza u 21 sat na Sustipanu i 14. kolovoza kao posljednja festivalska izvedba.

- Bit će to sjajan finiš Splitskog ljeta. Daniel Cardoso nije samo odličan koreograf, nego i scenograf, a balet će imati dvije plesačke podjele koje će nastupiti u ove dvije izvedbe - rekao je ravnatelj Baleta Ilir Kerni. Sam naslov predstave teško je prevodiv - znači otprilike "trčeći fado" ili "fado u trku" pa je ostavljen u originalu.

- Odrastao sam u Lisabonu, u četvrti u kojoj je fado i nastao. On je nedjeljivi dio naše kulture. Čim sam se počeo baviti koreografijom, odlučio sam unijeti fado u balet, ali on baš nije vezan uz ples; riječ je u prvom redu o glazbenom, pjevačkom izričaju. To je glazba puna melankolije i nostalgije, ali ima u njoj i radosnih, pa i komičnih nota. Na kraju sam načinio plesnu priču posvećenu portugalskoj kulturi. A četiri plesačka para, uz glazbenu podlogu najvećih umjetnika fada, donijet će na scenu kratke priče o ljubavi, strasti i ljubomori, svemu što obilježava odnos dvoje ljudi - rekao je koreograf.

image
Članovi ekipe baleta na konferenciji za medije
 
Ante Čizmić/hanza media

Na premijernoj izvedbi predstave "Correr o Fado" plesat će Irina Čaban Bilandžić, Daniel Erchov Zayas, Ingeborg Hendrikx, Jurgen Rahimi, Matea Milas, Ivan Boiko, Eva Karpilovska i Aaron Kok.

- Glazba je ovdje gotovo važnija od plesa, pa smo u radu osjećali lakoću i slobodu. Na scenu treba donijeti emociju, a u izvedbi nema čvrsto postavljenih granica, ni klasičnih, zadanih plesnih pokreta - rekla je Irina Čaban Bilandžić, a Matea Milas je navela kako je odavno oduševljena fadom.

- U njemu se osjeća mediteranski temperament. Uočavam kod fada poveznicu s glazbom naših krajeva, klapskom pjesmom, pa i sevdahom. Nije nužno razumjeti riječi da bi se osjetila emocija, a u suvremenom plesnom izrazu ne važe pravila klasičnog baleta pa glazba vodi pokret - zaključila je plesačica.

image
Ravnatelj Baleta HNK Split Ilir Kerni
Ante Čizmić/hanza media

U drugoj postavi plesat će Minori Nakayama, Daniel Hoek, Hazuki Tanase, Yuto Mutai, Hyejin Kim, Francesco Pio de Benedictis, Nozomi Miura i Issaiah Manes.

- Željeli smo dati šansu većem dijelu našeg ansambla i publici predstaviti što više plesača. Izuzetno sam zadovoljan njihovim dostignućima. Znam da će publika uživati u njihovoj izvedbi i radujem se tome - rekao je ravnatelj Baleta Ilir Kerni.

Cardosov rad kod Marthe Graham

Daniel Cardoso je, inače, diplomu iz multidisciplinarnog plesa stekao na Nacionalnom konzervatoriju u Lisabonu, a nakon toga otišao je na usavršavanje u SAD, u čuvenu školu Marthe Graham i u Joffrey Ballet School. Bio je solist u trupi Marthe Graham i drugim uglednim ansamblima, a 2005. godine osnovao je u Portugalu vlastitu trupu i bavi se koreografijom. Daniel Cardoso ovu je predstavu prvi put postavio prije deset godina sa svojom trupom Quorum Ballet i gostovala je u 16 zemalja, svugdje uz velik uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. siječanj 2021 17:56