StoryEditor
Kazališteplesni amarcord

Poetična predstava prema motivima Federica Fellinija u koreografiji Monice Casadei i izvedbi trupe Compagnia Artemis Danza večeras na Sustipanu

7. kolovoza 2020. - 11:55
Svijet 'Felliniane' ispunjavaju ekstravagantne osobnosti, pajaci i likovi iz polusvijeta, dobri i zli, uzurpatori i lakrdijašisplitsko ljeto

Na sustipanskoj pozornici u petak, 7. kolovoza, u 21 sat, gosti iz Italije – trupa Compagnia Artemis Danza – na Splitskom ljetu izvode "Fellinianu", poetičnu predstavu Monice Casadei posvećenu velikom talijanskom redatelju Federicu Felliniju i njegovu začaranom svijetu. Talijanska koreografkinja i redateljica posvetila ju je filmskom geniju u povodu stote obljetnice njegova rođenja.

Predstava je svojevrsna interakcija svjetova plesa i cirkusa u kojoj tijela plesača, obavijena glazbom Nina Rote – originalno priređenom za Fellinijeve filmove – vode gledatelja u svijet snoviđenja i mašte u poetičnom i senzibilnom slavljenju toga značajnog dijela talijanske filmske i glazbene povijesti. Euforičnu i iskričavu koreografiju, prožetu dubokim osjećajem humanosti, izvodi šest plesača: Michelle Atoe, Mattia Molini, Teresa Morisano, Christian Pellino, Danilo Smedile i Alessia Stradiotti.

Svijet "Felliniane" ispunjavaju prenaglašene, ekstravagantne osobnosti, pajaci i likovi iz polusvijeta, dobri i zli, uzurpatori i lakrdijaši. Uronjeni u magičnu atmosferu i iščašene situacije, te kreature plešu čudo života, neprestano na rubu stvarnosti i čarolije.

Podrijetlom iz Ferrare, Monica Casadei odrasla je u pokrajini Romagni, iz koje podrijetlo vuče i Fellini. Cirkus, plesne dvorane, ali i poznanstvo s Fellinijevom muzom i životnom suputnicom Guliettom Masinom uvelike su odredili njezin životni put. Upravo ju je Masina upoznala s Nandom Orfeijem, talijanskim glumcem i umjetnikom cirkusa, članom velike cirkuske dinastije Orfei, i tako uvela u njegov začarani svijet.

FILOZOFIJA I AKROBATIKA

Casadei se često referirala na umjetničke osobnosti Fellinija i Masine i već im posvećivala uspješne predstave, "Notti Felliniane", i "I Bislacchi. Omaggio a Fellini".

Koreografiju, režiju, oblikovanje svjetla i kostimografiju "Felliniane" potpisuje Monica Casadei, koju nazivaju jednom od najboljih koreografkinja nove generacije, o čemu svjedoči nagrada kritike "Dance & Dance" 2000. godine, "Anita Bucchi" 2007. za koreografiju godine i ostale. Diplomirala je filozofiju u Bologni, s temom o Platonu i plesu, a nakon karijere profesionalne akrobatske gimnastičarke posvetila se studiju klasičnog i modernog plesa, najprije u Italiji, zatim u Londonu, pa u Parizu.

Temelj umjetničkog istraživanja Monice Casadei povezan je s velikom lirskom tradicijom, prožimanjem različitih kulturnih tradicija, što je posljedica i njezina boravka u Indiji i Kini te studija borilačkih vještina – kao i istraživanjem gradskih mjesta i prostora koji postaju kazalište performativnih radnji.

Osnivačica je i umjetnička voditeljica trupe Artemis Danza od 1994. godine. Od 1998. do 2007. trupa je dio rezidencije umjetnika u Fondazione Teatro Due u Parmi, dok od 2014. godine do danas sudjeluje u umjetničkoj rezidenciji u Teatro Comunale u Bologni. Artemis Danza pozvana je u najvažnija talijanska kazališta i festivale te na nekoliko međunarodnih turneja i festivala, a izvođači su oko 40 originalnih predstava. Uz produkcijsku djelatnost, Artemis financira, producira i promovira mlade koreografe te organizira aktivnosti namijenjene umjetničkom obrazovanju publike. Gostovanje je omogućio Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 01:14