StoryEditor
Književnostrodni škoj

Velikan splitske historiografije, Duško Kečkemet, kao rođeni Supetranin važan trag ostavio je na Braču, posebno vezano za kipara Ivana Rendića

Piše IVICA RADIĆ
15. svibnja 2020. - 20:00
Obilježavanje 90. rođendana Duška Kečkemeta na Braču , kako drugačije nego znanstvenoIvica Radić

Na Braču je s tugom primljena vijest o smrti dr. Duška Kečkemeta, koji je dio svoga bogatoga stvaralačkog i istraživačkog znanstvenog rada posvetio svome rodnom otoku, koji je uvijek bio u žiži njegova zanimanja i čiju je povijest, kulturu i umjetnost istraživao.

Dr. Duško Kečkemet po rođenju je Supetranin i zahvaljujući ponajviše njemu otkriven je i valoriziran rad Ivana Rendića, nestora hrvatskog kiparstva i najznamenitijeg Supetranina. Uz njegovu izdašnu pomoć Supetar je dobio spomen-sobu i galeriju Ivana Rendića, a Kečkemet je i autor monografije o tom velikanu hrvatskog kiparstva. Uz to je napisao knjigu "Brač – vodič kroz povijest i kulturnu baštinu", a autor je i dviju monografija o bračkim kiparima Branislavu Deškoviću i Silviju Čiki Bonacciju.

Predstavio je brojne knjige i otvorio mnoge izložbe. Zbog svega toga dr. Kečkemet je proglašen prvim počasnim građaninom grada Supetra, a njemu u čast u cijelosti je posvećen 24. broj "Bračkoga zbornika", a riječ je o vrijednoj ediciji u kojoj je taj znanstvenik i osvjedočeni prijatelj Brača dobio trajni spomenik zahvalnosti.

U tom zborniku tiskana je i bibliografija tog znanstvenika, koja svjedoči o njegovu velikom doprinosu hrvatskoj kulturi. U prigodi njegova 90. rođendana u Supetru je bio priređen poseban program i predstavljanje njegove knjige "Zapisi i sjećanja".

I svoje umirovljeničke dane proveo je uglavnom na Braču, u mirnoj luci Bobovišća, istoj onoj o kojoj je pisao i u kojoj je djetinjstvo proveo Vladimir Nazor.

Riječi zahvale Dušku Kečkemetu na svojem Facebook profilu uputila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković te prof. Gita Dragičević, dugogodišnja suradnica dr. Kečkemeta i ravnateljica galerije "Ivan Rendić".

#DUŠKO KEČKEMET#IVAN RENDIĆ#BRAČ#BRANISLAV DEŠKOVIĆ

Izdvojeno

19. lipanj 2020 00:01