StoryEditor
Ostalobaština

Splitski kipar Ante Strinić u Sutivanu je postavio skulpturu ‘Djevojčica s mačkom‘ koja se naslanja na lokalnu priču o mački u zvoniku

Piše Damir Šarac
25. svibnja 2020. - 11:40
Osim estetike i interakcije s okolinom, skulptura će gostima Sutivana omogućiti uvid u baštinske i suvremene posebitosti mjesta  privatni album

Sutivan je bračko misto koje naprosto obožava svoje – maške! Čak i u dane kad su mnoge muze zašutjele u šoku pred pandemijom koronavirusa, a tek koji dan prije nego je Brač opet završio u dvostrukoj izolaciji (jedna je morska, druga epidemiološka) na stivanskoj rivi osvanula je brončana skulptura splitskog akademskog kipara Ante Strinića “Djevojčica s mačkom”. Ma što je s tim stivanskim maškama?

Priča, što je najbolje, istinita, teče ovako: negdje tamo 1949. godine u stivanski porat akoštavao je vapor, zna se i koje pruge, Split – Sutivan – Milna. Čekajući ukrcaj, putnici su u kampanelu župne crkve ugledali ludi prizor: jedna mačka sumanuto je skakala po kamenoj balustradi zvonika. Odmah su krenule šale – trče maška za ubotnicon. A odakle hobotnica u kampanelu? Pobigla župniku don Mati Blaškoviću iz teće. Iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, kako bi vapor sa stanovnicima ostalih bračkih mjesta stigao u Sutivan, krenulo bi podbadanje: “Jemate mašku u kampanel!” Stivanjani su trpjeli picigavanje sve dok ih nije uhvatio trenta uno, pa su na račun maške u kampanelu redovito letjele i šake, a u nekoliko navrata i stine prema vaporu.

image
Strinićeva skulptura postala je prva u nizu nove javne plastike
 
privatni album

Čak je i Miljenko Smoje, tada mladi novinar koji je Brač poznavao u dušu, pozivao Milnarane i Stivanjane da se smire, a župnik don Mate, rodom Vrbanjanin koji je dobro znao što su bodulska bombizavanja, pisao je šaljive pjesme o ovim događajima. Kako je vrijeme prolazilo, Stivanjani su počeli prihvaćati štoriju i maška u kampanelu postala je mjesna znamenitost koja je okrunjena doista jedinstvenim prizorom: na vrhu kampanela iz 18. stoljeća, na jedan vanjski kantun postavljena je 2008. godine skulptura mačke izrađena u bijelom otočnom kamenu klesara Pere Goića, a na inicijativu Roka Zuanića, i jedna priča koja je počela bijesom na koncu je prerasla u znamenitost.

OD PORTA DO MULIĆA

Nova mačka s djevojčicom zamišljena je kao korelacija s bijelom mačkom u zvoniku, u sklopu odluke sutivanskog Odbora za urbanizam koji je osmislio Koncept postavljanja javne plastike, odnosno intervencija u urbanom tkivu mjesta u vidu skulptura i umjetničkih instalacija. Njihova je uloga, osim estetike i interakcije s okolinom, da gostima Sutivana omoguće uvid u baštinske i suvremene posebitosti mjesta, a domaćem stanovništvu, posebno mladima, razviju osjećaj ponosa, pripadnosti i očuvanja tih vrijednosti.

image
Sad je skulptura postavljena privremeno u lučici, a na jesen, kad se završi mulić, premjestit će se ondje
 
privatni album

Tako je i Strinićeva skulptura djevojčice s mačkom u krilu koja svojoj maci pokazuje na slavnu prethodnicu na kampanelu postala prva skulptura u nizu. Djevojčica sjedi na klupi u portu – privremeno – nakon sanacije i rekonstrukcije mostića (mulića) bit će premještena u blizinu povijesne kule.

– Prošle godine, na poziv sutivanskog načelnika Ranka Blaževića, došao sam na razgovor o jednoj skulpturi u mjestu. Imao sam više ideja, a on mi je ispričao štoriju o “maški u kampanelu” i iznio kako bi bilo dobro da se izradi takav spomenik, ali s djevojčicom koja bi pokazivala na kampanel, s tim da bi skulptura bila postavljena na starom mostiću – muliću nasuprot crkve.

Uzeo sam vremena te napravio više skica, čak sam angažirao i lokalnu djevojčicu da se fotografira na tom mjestu kako bi izvedba bila što vjerodostojnija. U izvedbi mi je asistirao akademski kipar Luka Radica i već prošlog ljeta smo došli do oblika. Sad je skulptura postavljena privremeno u lučici, a na jesen, kad se završi mulić, premjestit će se ondje. Inače reakcije Sutivanjana su redom pozitivne, rekao bih odlične, i to me veseli, daje mi snagu za nove ideje – iskren je kipar Strinić, čije javne skulpture krase Punta Arenas u Čileu, HNK u Splitu, Skradin, Sitno... •

#ANTE STRINIĆ #DJEVOJČICA S MAČKOM#SUTIVAN

Izdvojeno

16. lipanj 2020 23:27