StoryEditor
Književnostbiranje i repovi

Nisu izbori za predsjednika Društva hrvatskih književnika izbori za Sabor da trebamo promatrače i Gong, odgovara na prigovore tajnica Ružica Cindori

29. rujna 2020. - 14:00
Dio od 109 književnika na izbornoj skupštini  DHK

U subotu je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu održana izborna skupština na kojoj je za novoga predsjednika izabran Zlatko Krilić. On je tako zamijenio dosadašnjega predsjednika Đuru Vidmarovića koji se ovaj put nije kandidirao.
Kako i dobar dio izbora u Hrvatskoj, od onih za predsjednika kućnog savjeta do onih za Sabor, vuče određene repove, bez toga nije prošao ni izbor prvoga među književnicima. Tako se moglo čuti da je na skupštini biralo samo 109 od ukupno 527 članova, da nije omogućeno online glasovanje, iako je to u aktualnoj pandemijskoj situaciji postalo standard, da nije bilo mogućnosti da kandidati imaju svoje promatrače pri brojanju glasova...

Jedan od onih koji je prigovore potpisao je zadarski pisac Tomislav Marijan Bilosnić, koji je uz prevoditelja Matu Marasa, bio protukandidat Zlatku Kriliću.

– Izbori su prošli u sličnim uvjetima kao i dosadašnjih godina, iz tog razloga sam na samom početku Izborne skupštine tražio da prebrojavanju glasova nazoče promatrači sva tri kandidata, na što mi je Đuro Vidmarović odgovorio da to nije predviđeno statutom. Po statutu DHK uistinu je legitimno da samo jedna petina članova bira predsjednika. Kada je još prije više od dvadeset godina Slavko Mihalić, velikan hrvatskoga pjesništva, postao drugi put predsjednik DHK upozorio je da se statut mora mijenjati, jer nije etično da stotinjak članova, od njih ukupno pet stotina, bira predsjednika.

image
Predsjednički protukandidat, zadarski pisac Tomislav Marijan Bilosnić prigovorio je što nije bilo omogućeno online glasovanje kao ni promatrači brojanja  glasova
 
Ante Čizmić/CROPIX

Premda su i dosadašnji predsjednik Vidmarović i cijeli Upravni odbor bili upoznati sa situacijom koju sa sobom donosi pandemija koronavirusa, nisu sazvali skupštinu na kojoj bi se statutom omogućilo online glasovanje. Konačno, to se moglo napraviti i na predizbornoj skupštini. Zapravo, broj ljudi koji je jučer bio na Izbornoj skupštini same je organizatore iznenadio s obzirom na to da su mnogi članovi stajali po hodnicima. Naime, po sadašnjem Statutu predsjednika je moglo hipotetski izabrati i 30 članova, rekao nam je Bilosnić, koji je kritizirao i odluku da se za putni trošak prizna samo uporabljena autobusna i željeznička putna karta da bi tek nakon pobune članstva bila odobrena dnevnica i za vozače.

KNJIŽEVNICI NISU SABORNICI

Tvrdnje zadarskoga predsjedničkoga kandidata prokomentirala je tajnica DHK Ružica Cindori.

– U skladu sa statutom društva mogu glasovati samo oni koji su prisutni na skupštini. Ako nema natpolovične nazočnosti, onda nakon pola sata glasuju oni koji su prisutni. Statut smo prije desetak godina uskladili sa Zakonom o udrugama, a prije je stajalo da mora biti šestina članova. No to smo promijenili jer se na jednoj skupštini nije skupila ni šestina članstva. Za online glasovanje nismo se odlučili jer se za sve treba dobro pripremiti, pratiti da zaista glasuju članovi, da ne dođe netko sa strane. Ovako imamo listiće nazočnih i listiće glasača, da možemo usporediti.

image
Novi predsjednik DHK-a Zlatko Krilić govori na izbornoj skupštini
 
DHK

Nova uprava će sigurno raditi na tome, Skupština ta pravila može mijenjati. A što se tiče kontrole, nema kod nas promatrača određenoga kandidata, nisu ovo izbori za Sabor, nema ovdje Gonga. Svi su izborni listići u arhivi i svatko može provjeriti svaki listić, zaključila je tajnica DHK, što je funkcija koja u DHK nije izborna, ali prema Krilićevu programu, tako ne bi trebalo ostati.

Mate Maras i Bilosnić 11. rujna objavili su programe u Hrvatskom slovu, dok je Krilić, navodno, to učinio tek u izbornome tjednu. "Program sam tiskao da ostane trajan podsjetnik da ono što je zapisano mora biti provedeno. Za mene je bila i čast i obveza što me je za ovo časno mjesto predložilo više od dvadeset kolega književnika. Čestitam kolegi Kriliću na izboru, a gospodinu Marasu na kandidaturi. Nije mi žao što nisam izabran. Sretan sam što sam se nakon Izborne skupštine vratio u svoj mediteranski mir u kojem mi je stvaralačka strast jedini agens, rekao je Bilosnić.

Zlatko Krilić u svom programu težište je stavio na premoštavanje jaza između uprave i "običnog", "tihog" članstva boljim informiranjem te na socijalnu osjetljivost i toleranciju prema drugima i drugačijima. On će inicirati pokretanje fonda solidarnosti, poraditi na medijskoj vidljivosti. Izdavaštvo je za njega sekundarna aktivnost društva, s minornim autorskim honorarima i promocijom knjiga, založit će se da naknada za posudbe knjiga u knjižnicama bude veća i isplaćivana na vrijeme. Čestitanja rođendana i obvezna prisutnost na ispraćajima članova ipak su interne stvari za DHK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 22:28