StoryEditor
Kazalištekadrovska križaljka

Marina Vujčić pisala je i uređivala dobre knjige, od 1. prosinca kao ravnateljica Drame mogla bi kreirati dobar dramski repertoar u HNK Split

22. studenog 2020. - 12:32
Marina Vujčić: Ako me Kazališno vijeće potvrdi, planiram ostati u Segetu i dolaziti u Split na posaoBoris Kovačev/Cropix

Književnica i urednica Marina Vujčić kandidatkinja je za novu ravnateljicu Drame splitskog HNK. Na temelju natječaja koji je raspisan prošloga mjeseca, intendant Srećko Šestan s njom je obavio razgovor i predložio je na novu funkciju Kazališnom vijeću, koje će o tome raspravljati na sjednici zakazanoj za 27. studenoga.

Kako doznajemo, Marina Vujčić jedina se javila na ovaj natječaj.

Donedavna ravnateljica, glumica i redateljica Jelena Bosančić, koja je vodila dramu godinu dana, prošloga je mjeseca dala ostavku iz osobnih razloga.

I ona je na početku mandata Srećka Šestana bila jedina kandidatkinja za čelno mjesto u Drami. Nakon njezine ostavke intendant je imao mogućnost sam imenovati novoga ravnatelja ili ravnateljicu ili raspisati natječaj jer zakon predviđa obje opcije. Odlučio se za ovu drugu.

BOGATO ISKUSTVO

Potvrdio nam je da je predložio književnicu za novu ravnateljicu te kazao da se nada da će to biti sretan izbor.

Marina Vujčić, ukoliko je potvrdi Kazališno vijeće, primit će se novoga posla 1. prosinca u, malo je reći, izazovnim uvjetima. Doduše, program za tekuću sezonu je definiran, ali, zbog epidemiološke situacije, odgode i izmjene u rasporedu događaju se svakodnevno.

– Prijavila sam se na natječaj, bila na razgovoru, i nadam se da će me vijeće potvrditi. Ova sezona je isplanirana, a o idućoj ćemo tek razgovarati – kazala nam je Marina Vujčić.

image
Jelena Bosančić u vrućoj fotelji ravnateljice Drame HNK Split izdržala je godinu dana
 
Joško Šupić/Cropix

Ona napominje kako ima veliko kazališno iskustvo: jedanaest godina sudjelovala je u radu kazališta Ulysses: bavila se odnosima s javnošću i marketingom, uređivala kazališna izdanja, zbornike i monografije, pisala programe za Ministarstvo kulture i radila s glumcima kao jezična savjetnica.

Marina Vujčić, djevojačkog prezimena Ciciliani, rođena je 1966. u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku, 25 godina je radila kao profesorica, a potom kao urednica u nakladničkoj kući Hena com. Izdala je ekološku dječju bajku u stihovima "Bijeg uz brijeg", za djecu je pisala i u raznim dječjim časopisima, autorica je scenarija za nagrađivani animirani film "Kućica u krošnji" u režiji Darka Kreča, a pisala je i tekstove za skladbe raznih izvođača.

SEGET, ALI NE ZAGREBAČKI

Međutim, pravi spisateljski zamah dogodio joj se relativno kasno; zadnjih desetak godina piše knjigu za knjigom, i sve su odlično primljene kod čitateljske publike. Objavila je romane "Tuđi život", "A onda je Božo krenuo ispočetka", "Mogla sam to biti ja", "Susjed", "Otpusno pismo" (u koautorstvu s Ivicom Ivaniševićem), "Pitanje anatomije" i "Pedeset cigareta za Elenu", kao i knjigu drama "Umri ženski".

Osvojila je dvije nagrade "Marin Držić" za nove drame, a tri djela su joj postavljena u teatrima: roman "Susjed" adaptiran je i prikazan u teatru Exit, "Umri ženski" u Kerempuhu, a "Čekaonica" nedavno u Albaniji.

Marina Vujčić već nekoliko mjeseci boravi u svojoj kući u Segetu blizu Trogira.

– Došla sam zbog samoizolacije, bilo mi je lakše tu živjeti i raditi, a onda se taj boravak produljio. Provela sam u Zagrebu 35 godina i shvaćam da se pomalo vraćam Dalmaciji. Ako me Kazališno vijeće potvrdi, planiram ostati u Segetu i dolaziti u Split na posao. Nije to jako daleko. I u Zagrebu se do posla putuje barem pola sata – zaključuje Marina Vujčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 12:47