StoryEditorOCM
KulturaPREMIJERA U 'QUASIMODA'

Karijere su stale, muževi bježe ljubavnicama, žene su užasnute: nova predstava Elvisa Bošnjaka 'razbacat' će se po cijelom klubu, sve je gledalište i sve je pozornica

30. studenog 2017. - 14:13

Nova predstava Glumačkog studija kazališta PlayDrama, "Ženska cesta", izvest će se premijerno večeras u 20 sati u splitskom klubu "Quasimodo".

Osnovni motiv uzeli su Elvis Bošnjak i Petra Kovačić koji potpisuju režiju i adaptaciju iz jednog mađarskog komada, ali su ga posve prilagodili mogućnostima ansambla i stvorili nove likove i situacije.

U studiju dominiraju žene pa se tako u predstavi, u lančanom sudaru, nađu isključivo vozačice, dok su dvojica glumaca – policajci.

Nakon sudara karijere su stale, poslovi izmiču iz ruku, propuštaju se satovi tjelovježbe, muževi bježe ljubavnicama, mladići bježe glavom bez obzira. Žene su užasnute pred spoznajom da se život i dalje vrti, a da ga one propuštaju. Ali svaki zastoj prilika je za novi početak.

"Ženska cesta" govori na duhovit način o položaju žene u posttranzicijskom društvu. Od nje se očekuje da u poslovnom svijetu bude jednako uspješna kao i muškarac, ne i jednako plaćena, ali da u kuhinji i dalje bude sama.

Žena vodi velike projekte, ona danas vozi i kamione, autobuse, ona džogira da bi se oslobodila stresa, ona ne stiže dijete prebaciti u novu školu. Ona juri životom kao što automobili jure višetračnim cestama. I onda jedan ovakav sudar sve zaustavi. Sve ambicije postanu nevažne, potrebe se promijene i stvara se jedan novi, kreativniji i zabavniji svijet.

Fizički zahtjevan komad

– U lančanom sudaru sudjeluje 14 žena. Jedna od njih dosjetit će se kako bi se iz te nevolje mogla izvući korist, kako bi se moglo zaraditi. Kreirali smo razne karaktere, a svi likovi govore splitskim dijalektom, tako da je moguće da se radnja zbiva ovdje, kod nas – kaže Elvis Bošnjak.

On napominje kako je prostor u klubu prilično tijesan za nastup šesnaestero glumaca pa se od scenografije uglavnom odustalo, a predstava se razigrala po čitavom prostoru – sve je gledalište i sve je pozornica.

– Komad je i prilično fizički zahtjevan i sam sudar "odigran" je pomoću tijela, a mnogi naši članovi imaju više od pedeset godina pa im nije bilo lako – napominje redatelj i dodaje kako je u predstavu "Ženska cesta" uključena skupina glumaca iz "prve postave" PlayDrame.

– Neki od njih s nama su već osam godina i od amaterske zanimacije već su prešli u poluprofesionalne glumce, mnogi igraju u ozbiljnim filmovima i serijama – kaže Bošnjak.

U "Ženskoj cesti" nastupaju: Ana Babić, Viviana Bojić, Karmen Borković, Suzana Čizmić, Marta Dujmović, Kristina Đanić, Sandra Karuza, Maja Matas, Vana Miličević, Marija Ninčević, Magda Pašalić, Mirjana Ševo, Jurica Škalabrin, Mile Škalic, Vanja Viculin i Vesna Vukman.

Nakon premijere, sljedeće izvedbe su 3., 6. i 7. prosinca.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 07:44