StoryEditor
GlazbaSpli‘ski klaparel

Večeras u splitskom kazalištu lutaka osam klapa pjeva u čast tradiciji i mo. Dušku Tambači u sklopu ‘Sing In‘ festivala

10. listopada 2020. - 12:36
Dusko Tambača, doajen splitske klapske pjesme ima posebnu ulogu na festivaluBoris Kovačev/Cropix

U subotu u 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka održava se smotra klapa "Spli'ski klaparel" na kojoj će nastupiti osam klapa iz Splita, Zagreba, Bibinja, Trogira, Podstrane i Dugopolja.

Svaka klapa pjevat će po dvije pjesme – jednu tradicijsku, kako bi se naglasila važnost očuvanja hrvatske glazbene baštine i klapa kao njenog "čuvara", te jednu u obradi Duška Tambače, kojemu je ova večer i posvećena zbog njegova nemjerljiva doprinosa splitskoj klapskoj sceni. Maestro Tambača otvorit će ovu smotru koja se održava u okviru 3. festivala pjesme "Sing In", započetog prošlog vikenda koncertom hrvatskih zborova u crkvi Sv. Frane.

Organizatorica festivala "Sing In" maestra Sara Dodig Baučić i Udruga Schola Cantorum Split za cilj ove međunarodne manifestacije je izdvojila povezivanje pjevača, te različitih pjevanih doživljaja kroz nekoliko festivalskih događanja u Splitu, gradu bogate glazbene tradicije:

- Od prve godine u Split smo pozivali inozemne goste pa smo organizirali nastupe zborova iz Nizozemske i Škotske, kao i predavače, te voditelje radionica za dirigente i slično. U ovoj godini smo imali jako bogat program za festival koji se trebao održati u svibnju, no zbog epidemije smo morali sve zaustaviti. Ipak, prošlogodišnja večer tradicijske pjesme je sada izrasla u pravu smotru klapa koju posvećujemo maestru Tambači, a u četvrtak, 15. listopada festival zatvaramo predavanjem u Sveučilišnoj knjižnici.

Danski profesor Jim Daus Hjernoe s The Royal Academy of Music će u 17 i 30 sati prvi put u Hrvatskoj govoriti o "Vokalnom slikanju", u svijetu vrlo popularnom sustavu znakova za dirigente i zborovođe, a tema će biti zanimljiva i širokoj publici, ne samo glazbenim profesionalcima – kaže mo. Dodig Baučić.

Na "Spli'skom klaparelu", smotri klapa koja se u Splitu nije davno zabilježila, nastupaju redom klape: Armorin iz Zagreba, Praska iz Podstrane, Garofuli iz Bibinja, Orca iz Splita, Tragos iz Trogira, Merla iz Dugopolja, Mriža iz Splita, koja nosi titulu ovogodišnjeg pobjednika u Omišu, te Ventula iz Splita, čija je voditeljica mo. Dodig Baučić.

Smotra će se održati prema svim mjerama zaštite od COVID-a zbog čega će biti i ograničen broj gledatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

10. listopad 2020 16:05