StoryEditor
Glazbaosmerac s kormilarom

Splitska klapa ‘Mriža‘ osvaja gdje stigne, od žirija Omiškoga klapskog festivala do turista u Vestibulu, a snagu crpi iz prijateljstva

7. kolovoza 2020. - 08:00
Klapa Mriža: Marijo Jurun, Ante Klaić, Božo Kesić, Tonči Brković, Marin Dvornik, Jakov Radunić; Toni Kožul i Dujam KleinBožidar Vukičević/hanza media

Klapa "Mriža" nedavno je pobijedila na 54. omiškom festivalu klapa, i to po stručnom ocjenjivačkom sudu, što je najveći mogući uspjeh. "Mriža" je osvojila 67,6 bodova stručnog ocjenjivačkog suda, dok je "Pinguentum" osvojio 67,5 bodova. Treća je bila klapa "Kaše". Bilo je blizu... Prvo mjesto po ocjeni publike, pak, osvojila je klapa "Sebenico".

– Uz ograničene prilike za uvježbavanje repertoara, nitko nije očekivao toliko dobrih izvedbi, ali vjerujem da je zbog prethodne činjenice kod klapa natjecateljica postojala velika želja za povratkom na pozornicu i pokazivanjem kvalitete. Zato nam ova pobjeda još više znači. Posebno nas je motiviralo to što od 2016. godine nismo bili u mogućnosti nastupati na Trgu svetog Mihovila i željeli smo se što bolje i opuštenije izraziti. Mislim da je to prevagnulo. Uz to, u našoj su klapi na finalu muških klapa debitirala čak trojica pjevača, ali naš je timbar ostao gotovo nepromijenjen, pa nas i to čini sretnima – kaže Božo Kesić, voditelj "Mriže".

S njim se slažu i ostali članovi klape Toni Kožul, Marijo Jurun, Marin Dvornik, Dujam Klein, Jakov Radunić, Ante Klaić i Tonči Brković. Osmeročlana klapa, što se ne susreće baš često. Proveli smo s njima vrijeme u odličnom druženju. U središtu Splita, jer "Mriža" je prava splitska klapa, iz samoga centra grada. Dakle, razgovarali smo na Vestibulu, Peristilu, ispred katedrale svetog Dujma. Uglavnom, odlična, vesela družina…

– Nitko mi nikad nije pogodio ime, nadam se da ću ovaj put imati sreće – kaže nam Marijo Jurun. A mi mu odgovaramo: – E, ovaj put ćete se uvjeriti.

A onda ozbiljnije pitanje…

image
Klapa 'Mriža' na Peristilu
Božidar Vukičević/hanza media

Kako se vi organizirate sada kad je korona sve razbucala? Imate li ikakvih nastupa?

– Nema, dosta nam je nastupa otkazano. Što se tiče angažmana, imali smo ih samo nekoliko manjih, a što se tiče smotri, išli smo na njih nekoliko. Bili smo na smotri klapa u Kučinama.

Ali treba preživit?

– Da, tako je, treba preživit.

Ovo je prvi put u posljednih pet godina da nemate nikakvih nastupa…. Ipak ste vi klapa sa stalnim uzletom, a ovogodišnja je pobjeda po ocjeni ocjenjivačkog žirija bila vrhunac. Ali korona je, a time i gospodarska kriza, sve zaustavila?

– Da. Sve zajedno se poklopilo – kaže Marijo.

DRŽI IH VELIKO PRIJATELJSTVO

Kako gledate na ovogodišnju organizaciju 54. omiškog festivala klapa?

– Vodstvo festivala prilagodilo se postojećim epidemiološkim zahtjevima i napravili su ono što su mogli da se najvažnije festivalske večeri održe – govori nam Božo Kesić, te dodaje:

– Ovaj je festival najznačajnija klapska natjecateljska smotra i nije se prekidao ni u vrijeme rata, a drago nam je da je festival izašao kao pobjednik i u ovom scenariju. Kakav god bio i u kojem se god obliku održavao, to je posebno mjesto za klapaše i teško je bilo zamišljati ovo ljeto bez toga. Mi se ovaj put nismo imali razloga opterećivati mogućim propustima jer smo se pomalo neočekivano sastali nakon dulje pauze i bilo nam je drago da se možemo pojaviti na omiškoj pozornici, na kojoj smo već ostavili svoj trag. Sigurno je da svake godine ima zadovoljnih i onih koji to nisu, ali mi se sada ne želimo time opterećivati i nastojat ćemo da nam ova godina na festivalu ostane u najljepšem mogućem sjećanju.

image
Božidar Vukičević/hanza media

Ima li naznaka da će se neke stvari okrenuti nabolje?

– Ima, imali smo dosta poziva, ponajviše od smotri, tako da će biti nastupa, ali ne sa željenim kapacitetima, jer se to sada zbog epidemioloških razloga ne može – kaže Marijo Jurun.

– Nije sigurno što će biti za nekoliko mjeseci – dodaje Marin Dvornik. – Mi bismo najviše voljeli da sve s koronom stane odjedanput, ali… – kaže Marin, sliježući ramenima.

Družeći se s članovima "Mriže", uvjerili smo se da ih, uz pravu klapsku pismu i uz sve probleme, na okupu drži veliko prijateljstvo.

– Što se tiče nas iz "Mriže", najbitnije je da ostanemo vjerni iskonu, izvornoj klapskoj pismi. Prijateljstvo je nama najbitnije, da bude što više druženja, da se brusi terca i svi ostali intervali. Kroz sva naša druženja po gradu kristalizira se zvuk. Sve drugo je besmisleno – govori Jakov Radunić.

– Puno naših članova ima očeve ili djedove koji su pivali, tako da se iz svega oko nas izvlači inspiracija – kaže nam Dujam Klein.
Inače, zanimljivo je da jedino Toni Kožul ne radi, dok su svi ostali zaposleni… Jakov Radunić radi u "AD Plastiku", Božo Kesić je asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Dujam Klein radi u "Brodosplitu" kao projektant... No, kako kažu, oni su splitska dica, i vjeruju da će sve doći na svoje. Vjere i dobrog raspoloženja im ne nedostaje.

Uostalom, to su pokazali i dok ih je naš fotoreporter Božidar Vukičević fotografirao. Pri kraju snimanja u Vestibulu zapjevali su a cappella izvornu dalmatinsku pismu "Bura je vijala". Ne smetajući im, ovu je pjesmu, koju često pjevaju na nastupima, slušala i skupina od petnaestak stranih turista. Nakon završetka spontanog nastupa počeli su pljeskati i uzvikivati "Bravo!". Mi se samo možemo nakloniti u očekivanju novih nastupa "Mriže", koja osvaja srca ljubitelja klapske pisme.

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 09:56