Kultura Kultura

HRVATSKI PROGRAM 66. PULE

'General', nestrpljivo očekivani i dugo odgađani film Antuna Vrdoljaka o Anti Gotovini, otvorit će utrku za Zlatne Arene

HRVATSKI PROGRAM 66. PULE

Aposlutno stojim iza svog odabira i smatram da sam odabrao najkvalitetnijih 14 od prijavljenih 26 naslova, dakle osam hrvatskih filmova od prijavljenih 14 i šest od prijavljenih 12 manjinskih koprodukcija - rekao nam je Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Pule.

Osam hrvatskih filmova i šest manjinskih koprodukcija natjecat će se u Hrvatskom programu 66. Pulskog filmskog festivala koji se održava od 13. do 21. srpnja. Otkrio je to umjetnički ravnatelj Pule Zlatko Vidačković na presici u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu.

- Aposlutno stojim iza svog odabira i smatram da sam odabrao najkvalitetnijih 14 od prijavljenih 26 naslova, dakle osam hrvatskih filmova od prijavljenih 14 i šest od prijavljenih 12 manjinskih koprodukcija.

Također, uskoro ćemo objaviti i odabir nekoliko filmova koji će biti prikazani izvan konkurencije, i to hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija - rekao nam je Vidačković.

Među hrvatskim filmovima nalaze se tri jake premijere: nestrpljivo očekivani i dugo odgađani “General” Antuna Vrdoljaka koji će festival svečano i otvoriti, zatim “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević i “Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza.

Tu su i filmovi koji su zaigrali u kinima od prošle Pule naovamo, kao “Koja je ovo država” Vinka Brešana, “Moj dida je pao s Marsa” Dražena Žarkovića i Marine Škop, “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine, “F20” Arsena Antona Ostojića i “Sam samcat” Bobe Jelčića.

Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija veoma je zvučan i većim dijelom donosi hrvatske premijere, a prikazat će “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” Teone Strugar Mitevske, “Šavove” Miroslava Terzića, “Reži” Koste Đorđevića, “Teret” Ognjena Glavonića, “Izbrisanu” Mihe Mazzina i “Rafaela” Bena Sombogaarta. 

Na presici je, uz dugometražni program, predstavljena i Kratka Pula koja krije sedam kratkih igranih filmova, i to “Više ne znam ko smo mi” Borisa Homoveca, “Minute” Vanje Nikolić, “Mehanika 2” Bojana Radanovića, “Sahrana” Tina Meze, “Bepo” Filipa Antonia Lizatovića, “Uzimam” Petra Vrate i “Ograda” Lednite Zeqiraj.

Najavljena su i tri dokumentarna filma: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića, “Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana” Marka Pavlovića i Vlade Bobana i “Heroine domovinskog rata” Irene Ščurić.

Također, na zatvaranju Festivala bit će prikazan dokumentarac o Oliveru Dragojeviću u korežiji Branka Drakulića i Lee Dekleve te snimka koncerta “Oliverovih 70” iz zagrebačke Arene, a Pulu će po prvi puta posjetiti direktor filmskog odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune.

Naslovnica Kultura