StoryEditorOCM
Film & TVFINALE 68. PULE

Ogresta osvojio rekordnu četvrtu Zlatnu arenu za ‘Plavi cvijet‘ u konkurenciji sa zvučnom ‘Murinom‘, Bitorajac je najbolji glumac, a ‘Zora‘ dobila najviše nagrada

Piše Marko Njegić
23. srpnja 2021. - 22:50

Pogodili smo kad smo napisali u kritici da Zrinko Ogresta ima šanse da osvoji rekordnu četvrtu Zlatnu arenu i da njegov "Plavi cvijet" ne treba otpisati u konkurenciji s "Murinom".

"Plavi cvijet" je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film 68. Pulskog filmskog festivala od strane žirija u sastavu Paweł Pawlikowski, Zrinka Cvitešić, Danilo Šerbedžija, Mirko Pivčević i Mimi Plauché.

Uz tu je dobio i Zlatne arene za Ogrestinu režiju i glavnu žensku ulugu Vanje Ćirić, kao i nagradu kritike za najbolji film u Hrvatskom programu.

Sve to "Plavi cvijet" je osvojio u konkurenciji sa zvučnom "Murinom" Antonete Alamat Kusijanović, netom pred početak Pule ovjenčanom značajnom nagradom za najbolji debitantski film u Cannesu.

"Murina" je u Puli dobila slično priznanje – Brezu za najboljeg debitanta (Kusijanović), ali i Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu danske glumice srpskog podrijetla Danice Ćurčić, a tu je i nagrada publike Zlatna vrata Pule koja je film ocijenila s 4.55.

Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je zasluženo Reneu Bitorajcu za "A bili smo vam dobri" Branka Schmidta, a isti film je dobio i nagradu za scenarij koji su, uz redatelja, napisali Sandra Antolić i Ognjen Sviličić.

Najveći broj Zlatnih arena otišao je na adresu "Zore" Dalibora Matanića, ukupno četiri, za oblikovanje zvuka, glazbu, montažu i kameru.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa dao je Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji Ankici Jurić Tilić za film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea koji je dobio i priznanje za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju.

HAVC je, pak, dodijelio posebno priznanje ekipi srpskog filma "Južni vjetar 2: Ubrzanje" u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.

Ocjene publike Hrvatskog programa
"Murina" 4,55
"Plavi cvijet" 4,42
"A bili smo vam dobri" 4,31
"Po tamburi" 4,07
"Zora" 3,65
"Menhetenska odiseja" ć 2,76

Ocjene publike Međunarodnog programa
"Nigdje posebno" 4,86
"Južni vjetar 2 - Ubrzanje" 4,67
"Baksuzno bubnje ili bezumni pornić" 4,46
"U limbu" 4,45
"Moje jezero" 4,39
"Lisica u rupi" 4,36
"Ne mrzi" 4,31
"Društvene igre" 4,28
"Hochwald" 4,17
"Kampanja" 3,67

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 18:47