StoryEditorOCM
KulturaPremijera 'Georgea Kaplana'

Bošnjak s osmijehom predstavio 'svoj najkompliciraniji projekt'

Piše PSD.
22. rujna 2015. - 19:15
Splitsko kazalište PlayDrama u sklopu Festivala francuske kulture u Hrvatskoj Rendez-vousa premijerno će u subotu, 26. rujna, izvesti dramu "George Kaplan" francuskoga dramatičara, redatelja i glumca Frederica Sonntaga.

Umjetnički voditelj kazališta PlayDrame, Elvis Bošnjak, rekao je da je predstava "George Kaplan" specifična za to kazalište i na određen način znakovita, jer je riječ o njegovu dosad najvećemu i najkompliciranijem projektu.

Cintija mu je promijenila život

"Naše kazalište, osim što se bavi suvremenim dramskim tekstom, bavi se i određenom vrstom glumačkoga laboratorijskog rada. Zanima nas glumačka edukacija i tehnologije. Znao sam da će u predstavi biti mlađa ekipa i želio sam nekoga od koga ćemo nešto naučiti.

Tako sam došao do Cintije Ašperger, profesorice glume na Sveučilištu u Torontu, koja je meni kao glumcu u jednom momentu promijenila život" - rekao je Bošnjak i dodao da je u umjetničkome i estetskom smislu to predstava najbliža onome što su htjeli raditi u kazalištu.

Redateljica predstave Cintija Ašperger istaknula je da je s ekipom ušla u pravi umjetnički dijalog, a bilo joj je vrlo važno što glumci vole istraživati.

"Tijekom 20 godina mog predavanja na kanadskome sveučilištu razvila sam metodu proba po kojoj smo radili i ovu predstavu, a uključuje puno improvizacija koje se snimaju na video, nakon čega se odvaja tekst i pokret", objasnila je Ašperger i rekla kako godinama pokušava spojiti istraživanja u studiju s radom na predstavama.

Želja da budemo netko

Sonntagov tekst, dodala je, ima dublju podlogu, govori o našoj želji da budemo netko i nešto, a simbol toga je George Kaplan - nepostojeća osoba.

U drami, koja se izvodi u prijevodu Dore Slakoper, glume Stipe Radoja, Petra Kovačić-Pavlina, Elvis Bošnjak, Bojan Brajčić i Sara Ivelić.

Scenograf je Ozren Bakotić, kostimograf i oblikovatelj videa Mario Leko, oblikovatelj svjetla Siniša Jakovčević, a tona Eduard Botrić.


Glumci Petra Kovačić Pavlina i Bojan Brajčić
U videomaterijalima pojavljuju se polaznici Glumačkog studija kazališta PlayDrame Mile Škalic, Donat Zeko, Jurica Škalabrin, Iris Lučić, Damir Palada, Sandra Karuza, Mrđana Čagalj, Mirko Vuletić i Ozren Bakotić.

Drama "George Kaplan" dosad je postavljena na pozornice u Danskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Francuskoj, gdje se trenutačno izvodi u kazalištu Paris-Villette.

Prevedena je na danski, španjolski, engleski, srpski, njemački, slovenski i ruski, priređena za 11 scenskih čitanja i tiskana u tri izdanja, a postat će i dio Antologije suvremenih francuskih dramatičara koju će objaviti Hrvatski centar ITI.

Utjecaj Hollywooda

"George Kaplan" drama je u tri dijela s različitim narativnim pristupima i poveznicama. Govori o političkim mitovima, utjecaju Hollywooda na naše razumijevanje geopolitčke situacije, sudjelovanju Alfreda Hitchcocka u svjetskoj uroti, informatičkom ratu i manipulaciji masama, ulozi kave (ili piva) na sastancima, pa čak i o kokoši koja može spasiti čovječanstvo i imenu koje može promijeniti svijet.

Ime Georgea Kaplana poveznica je između grupe lutajućih aktivista, ekipe scenarista u potrazi za konceptom nove televizijske serije i nevidljivih vladinih organizacija s velikom političkom moći koje rješavaju pitanje nacionalne sigurnosti u zemlji.

Predstava će u utorak, 29. rujna, gostovati u zagrebačkome kazalištu Gavelli.

Kazalište PlayDrama osnovano je 2009. godine, a svrha mu je promicati suvremeni dramski tekst. Tom će predstavom svečano proslaviti šestu obljetnicu.

H, FOTO: VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 21:02