THE XX I See You

Piše Zlatko Gall
20. siječanj 2017. - 10:14
TheXX
rgx time: 4.2915344238281E-5

Izvođač: THE XX I
Album: See You (Young Turks)
Ocjena: ****

Evo koraka dalje iz prostora koji su prije pet godina omeđili albumom "Coexist“. Album se, doduše, naslanja na slojevite (ponegdje doslovno raskošne) aranžmane prethodnika, ali se žanrovski raspon bitno proširuje. Obogaćujući album i s nešto jazza, R&B-ja, "klasičnog“ popa. Našlo se mjesta čak i za uključivanje big banda u samom uvodu, a onda i na "strateškim“ mjestima teme "Dangerous“ koja otvara album.

Sam broj je sretna fuzija R&B-ja i alter popa uz već patentirane žensko-muške vokalne dionice Sima i Croftove te neočekivano podatni plesni ritam. Zarazna "Say Something Loving“ djeluje kao križanac Brill Building Popa, "dreampopa“ i ranog Marca Almonda dok snena "Lips“ ima uvod poput brojeva Kate Bush. U sjajnoj produkciji Jamia XX dojam pojačava neočekivano pjevanje Romy Madley Croft u visokom registru.

"A Violent Noise“ sa naizmjeničnim vokalnim rolama Simsa i Croftove slično je skrojena laganica sa strukturom electro-pop brojeva osamdesetih (Yazoo) odnosno ubacivanjima bržih ritmičkih predložaka u strukturu balade. Svetogtrđe? Nipošto već promišljeno rješenje s jukstapozicijom koja naglašava a opet u člogičnu cjelinu spaja različiuzer ritmičke obrasce.

"Perfomance“ - baš kao i "Brave For You“ - je sjajno sročena melankolična balada naglašene atmosfere i rasplinute zvučne slike te jedan od najboljih trenutaka albuma a "Replica“, ništa živahnija, broj s iznimn višeglasnim dionicama i gitarskim umetcima u još jednu panoramsku ambijentalnu zvučnu sliku koju bi valjda potpisali i Faming Lips.

"On Hold“ - koja raste od sporovoznog uvoda do R&B-ovskog brzaca - pokazuje koliko su vokali uvjerljiviji i emocionalniji nego li na prethodnicima.

"I Dare You“ je, pak, korak natrag na jednostavniji melodiozni pop s golemim komercijalnim i radiofoničnim potencijalom a zaključna "Test Me“ upečatljiv minimalistički, emocionalni i gospelom ozračen broj.

I odlična završnica albuma kao još jedan dokaz odrastanja XX-a u samosvojnu formaciju uzbudljivog pop banda.

#PARANGALL