StoryEditor

RAZNI IZVOĐAČI Zimzeleno a novo 3

24. travnja 2017. - 15:10
zimzeleno

Izvođač: RAZNI IZVOĐAČI
Album: Zimzeleno a novo 3 (Croatia records)
Ocjena: ****

Treći uspješan nastavak serijala koji je domislio i realizirao Zlatko Turkalj Turki donosi novi niz “oldiest but goldiest” skladbi u coverima uzdanica hrvatske pop rock scene. Ovaj put predložak su pop i rock brojevi iz osamdesetih. Koncept je isti kao i na ranijim izdanjima: izvornici su objavljeni na jednoj strani vinilnog albuma, dok drugi pripada njihovim obradama. Iako je riječ o brojevima koji nisu zaboravljeni, nego spadaju u “javne površine” iliti “opća mjesta”, korist je dvostruka jer je album s jedne strane podsjetnik na izvornu “zimzelen”, a s druge promocija novih imena.

Odnosno, pipanje “pulsa vremena” tražeći odgovor na pitanje mogu li nova čitanja održati usporedbe s izvornikom. Odgovor je – mogu. K.I.P. tako “Čuvaj se”, sinti-pop temu Denis & Denis iz 1984., uspješno pretvara u “mračni” rock broj na tragu Depeche Modea, Rezerve su Filmovu “Zonu sumraka” dodatno nabrijali kao lucidan hibrid Suicidea i The B-52’s i odveli je u pravcu još naglašenijih novovalnih stilizacija, a Noa Valjkovoj “Nedi” dao retro soul-funk ruho. “Make over” dobila je i “Ma kog me Boga za tebe pitaju” Prljavog kazališta, koja je u Popeskićevu aranžmanu i izvedbi Matea Pilata postala moćna power-balada. Xenijina laganica “Sasvim slučajno” bljesnula je u obradi Bang Banga.

Lišena prepoznatljivog basa izvornika, sporovoznija i s odličnim umetcima gitara i klavijatura koje stvaraju atmosferu “after hours”, tema je svakako dobila na prostornosti, ali i dinamici raskošne zvučne slike. Znani Haustorov “Radio” – inače omiljeni radijski jingle čiji se refren možda i ofucao od silne uporabe – odlično je posvojio Flyer davši mu i ritmičku injekciju i aranžersku dogradnju, no pri tome nimalo ne ugušivši šarm izvornika. Očekivano, Mia Dimšić je temu “Sama” Cacadou Looka pretvorila u “trubadurski” broj negdje na pola puta između indie-popa i stilizacija kojima je sklona Zaz.

Nimalo ne sumnjam da će se serijal “Zimzeleno a novo” nastaviti jer, očito je, i predložaka i novih obrađivača ima kol’ko hoćeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 03:32