StoryEditor

ELVIS STANIĆ Greatest Hits Collection

9. siječnja 2017. - 11:27
elvisstanic

Izvođač: ELVIS STANIĆ
Album: Greatest Hits Collection (Croatia records)
Ocjena: ****

U serijalu Greatest Hits evo konačno i jazzera, no od posebne sorte. Jer Elvis Stanić nije samo sjajan gitarist (jednako dobar klavijaturist i harmonikaš), nego i bandleader (Elvis Stanić Group), aranžer i producent. Točnije, studijska "Katica za sve". Stoga je i ova kompilacija trebala uhvatiti sve segmente osebujne i svestrane Stanićeve glazbene persone.

Pokazujući sviračku virtuoznost gitarista iz sazviježđa Pata Methenyja, čije se snimke mogu bez mnogo dileme gurnuti pod nos globalnoj jazzoljubnoj publici, umijeće stilista koji spaja globalno (jazz), lokalno (etno zvukovnicu Mediterana u brojevima poput "Salson de Komižano", "Ča je more"...) i latinoameričke elemente world musica ("Mantana", "Ayera"...), producenta, aranžera i glazbenika koji u suradnjama (poput one s Oliverom u antologijskoj "Brod u boci" s albuma "Sol & Luna" ili s Josipom Lisac u temi "Posve slobodna") izvlači najbolje iz različitih glazbenih svjetova...

Album s petnaest reprezentativnih snimki begrješno je obavio zadaću i poslužio kao idealan uvod u glazbeni svijet Elvisa Stanića.

 

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 04:48