StoryEditor

DINOSAUR JR. Give A Glimpse Of What Yer Not

Piše Zlatko Gall
19. kolovoza 2016. - 18:31

Izvođač: DINOSAUR JR.
Album: Give A Glimpse Of What Yer Not (Jagjaguwar)
Ocjena: **** ½

Dobra vijest s jedanaestim albumom Dinosaur Jr. je da na njemu nema nikakvih novih vijesti. Utemeljiteljska trojka (J Mascis, Lou Barlow i Murph) koja je za prve faze djelovanja banda snimila svega tri albuma, u povratničkom pohodu nakon ponovnog okupljanja 2005. nastavlja serijal sjajnih albuma koji su - najkraće rečeno - jedan drugome do uha.

S onim prepoznatljivim ubojitim gitarskim solima, riffovima i feedbackom J Mascisa, "atmosferskim“ melodijama te i dalje vraški uzbudljivom inačicom indie rocka a la Dinosaur Jr. Feedback i baražna paljba u uvodnoj "Goin Down“ - koje se ne bi posramili ni Led Zeppelin, Foo Fighters ili Queens Of The Stone Age - te Mascisov brzometni solo uvjerljivo su pismo o namjerama još jednog žestokog gitarskog albuma napajanog "bazičnim“ (i očito neumrlim) hard rockom s pametno odabranim začinima.

"Tiny“ tako ima punkoidnu jednostavnost, snagu i šarm kao idealan spoj pitke melodije i energije dok "Be A Part“ seli u drugu galaksiju s prigušenijom i sporovoznom temom, no bez gubitka energetskog naboja. Zapravo, s pomalo "removskom“ atmosferom i čudesnom "jangle“ gitarom te poetičnim solom.

"I Told Everyone“ je na sličnom tragu, a "Love Is...“ - jedan od najboljih brojeva albuma s autorskim potpisom i vokalom Loua Barlowa - psihodelijom a la Byrds poprskana milozvučna tema. Još jedan neupitni vrhunac albuma (ali i recentnije diskografije Dinosaur Jr.) je "I Walk For Miles“ s robusnim rujućim basom i mračnim riffom (koji korijene ima i u ranom Black Sabbathu a najbližeg srodnika u Queens Of the Stone Age).

"Lost All Day“ se s (opet!) zvečećom "jangle“ gitarom i konstrukcijom skladbe uspješno referira na "removštinu“, dok je "Knocked Out“ besprijekorna laganica na koju se odlično nadovezuje "Mirror“; tema sličnog ugođaja kao jedna od mid-tempo balada koje dominiraju drugim dijelom albuma.

Završnica albuma je pak donijela još jedan vrhunac: "Left/Right“. Iznimna tema objedinila je melodičan indie pop, Barlowljev vokal i senzacionalnu Mascisovu gitaru.

Dinosaur Jr. su očito i dalje na pravom putu s dovoljno kilometraže u nogama ali i špirita u sebi kao jamstvom još barem nekoliko jednako potentnih izdanja.

#PARANGALL

Izdvojeno