StoryEditor
Kolumnepiše Davor Krile

Dalić u sukobu interesa? Dobro je poznato da je HDZ-ovcima jedini interes čista ljubav prema jedinoj nam i vječnoj Hrvatskoj

Piše Davor Krile
21. siječnja 2017. - 13:30

Stožerna stranka s pravom je napala Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i njegovu predsjednicu Daliju Orešković zbog otvaranja istrage oko potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Još od javnih prozivki domoljubne familije Nevistić za uhljebljenje u zagrebačkoj gradskoj upravi nismo svjedočili ovako apsurdnom, u startu nerazumljivom i podmuklom antihrvatskom procesu, snažno prožetom i eklatantnom antipoduzetničkom klimom.

Ministricu koja je imala hrabrosti inicirati projekt privatizacije HEP-a s plemenitom nakanom da spriječi uhljebljivanje parazita u ovoj megatvrtki i pomogne ponovnu kupnju Ine sada se izvrgava prizemnim sumnjama da je pritom motivirana sebičnim stimulansima, i to samo zato jer joj je muž u ovoj naftnoj kompaniji već godinama uhljebljen kao hrvatski član uprave.

Nepatvorena ljubav

O vremena, o običaji! Tako bi se i pokojnog Franju Tuđmana moglo prozvati da je stvorio Hrvatsku samo kako bi mu udovica danas imala penziju od 25 tisuća kuna. Tako bi se i Ivu Sanadera moglo teretiti da je sve radio samo zbog provizija, a Tomislava Karamarka gnusno optužiti da je Domovinu jeftino podredio marketinškoj agenciji Drimia.

Kakav to um uopće može trijezan i pomisliti da bi ministrica Martina i član uprave Ine Niko Dalić mogli u jednom domoljubnom epu kakav je priča o Ini imati i nekakve vlastite, partikularne, interese? Kakve veze ima plan da se Ina proda, ponovno kupi, pa vjerojatno iznova proda odgovarajućem strateškom partneru s jednim posve folklornim detaljem da familija Dalić prihodima od Ine svoj budžet mjesečno popravlja desecima tisuća eura, plus godišnji bonusi?

Takve elemente u jedinstveni logički proces može povezati samo krajnje dijabolični i nadasve anacionalni subjekt, trajno amputiran od duboke vjere u istinu da domoljubi nikad i ni zbog čega ne posrću u brizi za kolektivnu dobrobit. U kakav sukob interesa može, uostalom, upasti bilo koji pripadnik HDZ-a kad je iz prakse dobro poznato da njegovi članovi u svom radu nikakvoga drugoga interesa pod Bogom nemaju osim čiste i nepatvorene ljubavi prema jedinoj nam i vječnoj Hrvatskoj?

Paranoidne teorije

Cinici će reći da HDZ-ov napad na Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nekako više svjedoči o ovdašnjem sukobu civilizacija, nego o nepostojanju sukoba interesa u Vladi, no to je samo dojam koji se površinski nastoji proizvesti. Ljubitelji paranoidnih teorija strašno vole da se napada institucije kad počnu raditi svoj posao, pa to onda postaje plodno tlo za bujanje raznih urotničkih platformi.

No, ruku na srce, što je to progresivno i demokratski u praksi da svaki paor iz Donje Špičkovine može u svako doba provjeriti kolika je plaća ili imovina bilo kojega ministra ili općinskoga načelnika, je li nabujala usred ili nakon dužnosničkoga mandata, te ima li sumnji da će se pod njegovim činovničkim utjecajem oploditi računi nekoga od članova mu obitelji? Kakve koristi ima Hrvatska od toga da njezinim najboljim sinovima i kćerima, s punim izbornim legitimitetom, po takujinu i nekretninama vršlja svaka šuša koja osjeti čisti hrvatski jal prema nečijem karijernom ili materijalnom uspjehu?

Lijepo je kazao HDZ-ov potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković da će, nastavi li raditi na dosadašnji način, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa članovima njegove stranke, nakon punih 25 godina pregalaštva, zapravo onemogućiti ozbiljno bavljenje politikom. Pravo lopovluka treba najprije konzumirati, pa ga tek onda država može pokušati procesuirati, jer u suprotnome nitko više neće htjeti biti ministar, a gdje smo onda?

Bez obzira što je Vlada Martinu Dalić odbila imenovati u Savjet za vraćanje Ine u hrvatske ruke – ili baš zbog te pritiscima iznuđene odluke – Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa treba hitno stati na rep. Štete koje svojim daljnjim djelovanjem može nanijeti ovoj naciji i njezinim najvećim sinovima i kćerima neprocjenjive su i goleme.

Povjerenstvo za ustaše

Povjerenstvo i Dalija Orešković bili su, doduše, jako dobri još donedavno, kad su za sukob interesa rutinski istraživali i masovno kažnjavali gotovo sve članove bivše Milanovićeve Vlade: Andreu Zlatar Violić s 6000 kuna za dodjelu proračunskih sredstava sebi bliskom portalu, Tihomira Jakovinu s 10 tisuća kuna zbog obnašanja nekompatibilnih dužnosti, Antu Kotromanovića s 30 tisuća kuna zbog primanja usluge prijevoza zrakoplovom do Malog Lošinja, Sinišu Vargu s 20 tisuća kuna zbog ministarskog pokroviteljstva nad kongresom koji je organizirala udruga čiji je bio osnivač, a zbog sličnih povoda i Branka Grčića, Gordana Marasa i Ivana Vrdoljaka…

Ovi vrijedni ljudi nisu, međutim, na vrijeme shvatili da su se rapidno promijenile političke okolnosti i da za njihovo istražno pregalaštvo više kod nas nema valjanoga razloga. Danas živimo u apriorno poštenom i domoljubnom poretku.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa mogli bismo, stoga, slobodno preustrojiti u hodu u Povjerenstvo za analizu ploča s ustaškim pozdravom, taman nam jedno takvo hitno treba.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 17:07