StoryEditor
Hrvatskaobiteljske veze

Povjerenstvo za sukob interesa: Plenković povrijedio načelo djelovanja dužnosnika jer je zaboravio spomenuti kumsku povezanosti s Igorom Pokazom

Piše H
11. listopada 2019. - 15:55
plenkovic9-101019

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Plenković je trebao deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom

U raspravi su članice Povjerenstva Aleksandra Jozić - Ileković i Tončica Božić izrazile suprotno stajalište onome potpredsjednika Povjerenstva Davorina Ivanjeka, koji je kao izvjestitelj u predmetu predlagao zaključak o povredi načela djelovanja jer Plenković nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.

Ivanjek je rekao da se nitko ne može smatrati nepristranim u predmetima osobne prirode te istaknuo tri zlatna pravila - "deklarirati, izuzeti i delegirati”, na kojima Povjerenstvo inzistira od početka djelovanja. Plenković je trebao deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom, ustvrdio je Ivanjek.

Najavivši da će objaviti svoje izdvojeno mišljenje, Jozić-Ileković ustvrdila je da Plenković nije povrijedio zakon jer nije bio jedina osoba koja je odlučivala o imenovanju Pokaza, budući da su u takva imenovanja uključeni i Vlada i predsjednica Republike te članovi saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Dužnosnik nije bio jedina osoba koja je imenovala Pokaza, nego se radi o procesu koji je tajan za javnost, rekla je Jozić-Ileković te dodala da ne vidi cilj i svrhu,  s obzirom na tajnost postupka imenovanja veleposlanika, u tome da premijer svoj osobni odnos s Pokazom deklarira nakon imenovanja.

Ivanjek je na to uzvratio protupitanjem, "ako je post festum prekasno, je li dužnosnik trebao deklarirati tijekom postupka imenovanje tijelima koja su u imenovanu sudjelovala”.

Da u ovom predmetu nema povrede načela djelovanja dužnosnika ocijenila je i Tončica Božić. "Mislim da je ovo jedna od onih situacija u kojoj se ljudi nađu i naprave najbolje što mogu. Možda bismo i mi u nekoj budućnosti trebali s nekim smjernicama jasnije navesti da su povezane osobe i kumovi i prijatelji i susjedi, znači sve osobe s kojima dijelimo neke zajedničke ciljeve interese, stavove i slično”, rekla je.

Članica Povjerenstva Tatijana Vučetić bila je stava da je premijer povrijedio načelo djelovanja dužnosnika jer postoji njegova objektivna osobna povezanost s Pokazom koju je Plenković trebao deklarirati.

"Premijer je trebao postupiti na način da je rekao - bez obzira što sam ja s njim u kumskom odnosu, i to trebaju znati javnost, Vlada i saborski odbor, smatram da se radi o izuzetno kvalitetnom čovjeku i ne bih volio da ta činjenica spriječi kvalitetnog i dobrog čovjeka da obavlja takvu odgovornu funkciju”, rekla je.

Neće pokrenuti postupak protiv Kuščevića

Premijer svojim ponašanjem mora pokazivati najveći standard koji svi želimo postići, a u ovom se predmetu radi o netransparentnoj situaciji koju je jednostavno trebao deklarirati, dodala je Vučetić.

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je prijavljen da je prekršio načela djelovanja jer je u javnosti davao negativne izjave o referendumskim inicijativama Narod odlučuje i Istina o Istambulskoj, a istodobno je bio čelnik tijela koje je koordiniralo provjeru potpisa.

Također jednoglasno, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv člana uprave Zračne luke Dubrovnik Frana Luetića.
 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 16:07