StoryEditor

BUĐENJE Live At Kerempuh (CD i DVD)

Piše Zlatko Gall
6. siječnja 2017. - 11:19
budenje02

Izvođač: BUĐENJE
Album: Live At Kerempuh (CD i DVD) (Croatia Records)
Ocjena: ****

Buđenje Darka Bakića prešlo je vraški zanimljiv put od Gibina klona – čemu je najviše kumovao Darkov vokal – do pouzdane studijske i koncertne pojave kojoj više nitko (skrušeno priznajem, pa ni ja) ne može osporiti originalnost. Baš kao ni Tomu Pettyju ili Marku Knopfleru, koji su na počecima karijere dobivali pljuske zbog "izdajničke" sličnosti vokalnih žica s Dylanom ili gitarističkog naslanjanja na laid-back J.J. Calea.

Sve sumnje u manjak originalnosti Buđenja mora razbiti konačno objavljen audio i video zapis sjajnog lanjskog koncerta u "Kerempuhu" na kojem je band pojačan gostima (Belan, Vanna, Pavel, Brk, Tomo in der Muhlen...) bez zadrške potvrdio svoje mjesto u matici domaćeg pop-rock mainstreama. Naravno, bliskost Gibina (ranog) rukopisa i Bakićevih tekstova te glazbenih mediteranskih pop nagnuća neupitna je, no opus Buđenja nakon četiri zaokružena studijska albuma stekao je pravo i na oznaku izvornosti i atribut artikuliranog i domišljenog dalmatinskog pop-rocka. Dalmatinskog i po leksiku i po melodici.

"Live At Kerempuh" je naprosto i jednome i drugome najbolje svjedočanstvo. Riječ je o albumu koji funkcionira na dvije fronte: i kao greatest hits kolekcija, odnosno svojevrsni saldo prijeđenog puta, te kao naznaka trase kojom bi Buđenje moglo nastaviti. Ne napuštajući, dakako, sve već čvrsto cementirane odlike rukopisa.

Suradnje s gostima čista su, naime, demonstracija koliko je Bakićev autorski rukopis – kad njegovu pjevačku rolu preuzme netko drugi poput, recimo, Neno Belan u "Sve da hoću" – "autonoman" i svoj. Jer iz gibonnijevskog ste se prostora u trenu našli u savršeno dorađenoj pop-rock stilizaciji. U kojoj je Bakić bespogovorno svoj-na-svome.

Dokaza tome je na albumu napretek, dok "Nije to ljubav" i "Čuvaj me" (odrađen u suradnji s Pavelom) otvara koridor prema indie popu, a suradnja s Brkom u "Pusti" otkriva puteljak koji vodi prema knopflerovskim obzorima i mainstream rocku svjetskog kroja.

"Live At Kerempuh" je stoga po mnogočemu Bakićev "capolavoro": reprezentativan presjek onoga što je njegovo Buđenje bilo, što jest i što može biti. Stoga, čak ako to i nije baš vaš "cup of tea" – kapu dolje!

Izdvojeno

15. srpanj 2020 00:59