4 IN 3 + 1 Eat It, It's Still Good

Piše Zlatko Gall
17. siječanj 2017. - 11:15
4in3

Izvođač: 4 IN 3 + 1
Album: Eat It, It's Still Good (Croatia Records)
Ocjena: ****

Dio ekipe koji je ostavio traga na Leikauffovu prvijencu - tenor saksofonist Mario Bočić i gitarist Davor Doležal - stjecajem okolnosti u okviru jazz paketa Croatia Recordsa objavili su i svoj nastupni album.

Band neobičnog imena 4in3+1 zapravo je svojevrsna "super-grupa" (veoma uvjetno rečeno) mlađih (i nabujalih) hrvatskih jazz snaga u kojoj su osim Bočića i Doležala još orguljaš Joe Kaplowitz (koji, baš kao i Ray Manzarek u Doorsima, svira i bas dionice na klavijaturama) te bubnjar Borko Rupena.

Grupa kojoj se posljednji priključio saksofonist Bočić, na sceni je od 2011. a prvijenac zorno pokazuje da su i dalje ostali vjerni izvornoj - saksofonom oplemenjenoj - inačici orguljaškog blues-jazz comba poput onih koji su dominirali scenom pedesetih i šezdesetih.

"Eat It, It’s Still Good” donosi isključivo originalni autorski materijal Doležala, Bočića i Kaplowitza u kojem se zrcale stari utjecaji (Jimmy Smith, Wes Montgomery, Larry Young, rani George Benson...) uz zanimljivo inkorporirane uplive bluesa, južnjačkog soula pa i Milesova funka (iz vremena "Bitches Brew").

Što se, u konačnici, pokazalo kao dobitna kombinacija.

#PARANGALL