StoryEditorOCM
ZagoraBIZNIS BEZ GRANICA

Trgovački lanci jako napadaju Zagoru: širi se Todoriću omiljeni šoping-centar, ali u susjedstvo mu dolazi veliki igrač

Piše Josipa Rimac Vlajčić
7. srpnja 2023. - 07:16

Izgleda kako groznica trgovačkih centara koji niču diljem Dalmacije kao gljive poslije kiše, nije zaobišla ni Imotski.

Popularni "Park&Shop", centar u Glavini Donjoj u vlasništvu tvrtke "R.T. Centar" iz Kaštel Novog, iza koje stoji austrijski "Real-Treuhand Management", čini se, širi svoja krila i pod skute će primiti nove trgovine i sadržaje na dodatnim kvadratima.

Kada je u ljeto 2010. u Imotskom otvoren, "Park&Shop" je podijelio građane na one koji su u ekspanziji konzumerizma i "zapadnjačkog đira" vidjeli progres koji ide ukorak s vremenom, i one koji su se s nostalgijom prisjećali stare garde koja je požrtvovno na posao stizala u tvornicu "Imostroj" na čijem je mjestu izgrađen trgovački objekt.

Nešto staro i nešto novo, kao u američkim filmovima, začinjeno je spomenikom Matanu iz Raosovih "Prosjaka i sinova" koji se galantarski kočoperio usred parkirališta ispred moderne građevine. Sama krema tadašnje politike i biznisa okupila se tog vrućeg i reći će tada izabrani govornici, "značajnog dana za Imotski", najavljujući 6500 četvornih metara po mjeri čovjeka u prvom novodobnom prodajnom centru Imotske krajine.

Todorići (porijeklom Imoćani), čiji je veliki "Konzum" kao središnja točka centra zaposlio najviše ljudi, zatim tadašnji župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader (HDZ) i danas gotovo zaboravljeni ministar gospodarstva Đuro Popijač (HDZ), samo su neka od imena koja su taj dio Zagore uvela u novu eru trgovačkog kapitalizma dok je za obični puk srčano pjevala Jelena Rozga.

image

‘Super Konzum‘ u Glavini Donjoj radi od otvaranja prodajnog centra ‘Park&Shop‘

Saša Burić/Cropix

I treba pošteno reći, bili su u pravu. "Park&Shop" je zaista opstao punih 13 godina, dovoljno mali, ali s druge strane dovoljno velik da Imoćanima i Hercegovcima pruži konzumerističko utočište i zamijeni odlazak u Split za svaku sitnicu. Neki dućani su se, doduše, u međuvremenu zatvorili, ali i neki novi otvorili, a neki pronašli stalno mjesto u potrošačkim navikama klijenata.

Bilo je i teških trenutaka – 2012. godine, taman kad se objekt u Glavini Donjoj ustalio kao središnja šoping-točka, buknuo je veliki požar te je u panici evakuirano dvjestotinjak ljudi, a materijalna je šteta bila golema. Nakon ove neugodne situacije, objekt je bio privremeno zatvoren, a građani, čak i oni skeptici s početka priče, otvoreno su komentirali kako im "njihov mali centar isto fali, pogotovo za vrijeme dugih i kišnih jesenskih dana" kada su središta i većih gradova od Imotskog pusta i neprivlačna.

Sve u svemu, prodajni centar se, rečeno rječnikom Dalmatinske zagore ponovno "okopertao" i obnovio, te postao nezaobilazno mjesto Imoćana, a u prilog ovoj tvrdnji ide i priča o jesenskom proširenju. Čini se kako će se neke nove trgovine ponuditi lokalnom stanovništvu.

Na dijelu sjevernog parkirališta planirano je proširenje postojećeg objekta i dodatni sadržaji trebali bi uskoro osvježiti dosadašnju ponudu i privući još veći broj kupaca. Ako sve bude po planu, već za Uskrs iduće godine, neslužbeno kažu upućeni u priču.

Kontaktirali smo tvrtku "R.T. Centar" koja je vlasnik centra, ali i susjednog zemljišta čija buduća namjena također intrigira građane. Naime, u kuloarima se spominje kako će, neovisno o dogradnji "Park&Shopa", sjevernom dijelu postojeće parcele, danas prekrivenom šumom, niknuti još jedan popularni prodajni div – centar "Pevex".

image
Vlado Kos/Cropix

Sve se čini kako su neslužbene informacije na točnom tragu, jer je, prema našim saznanjima, za taj dio terena zatražena dozvola za "građenje građevine neodređene namjene – trgovačka". Tu bi se, kako doznajemo, trebao smjestiti "Pevex", ali (samo) skladišni prostor i zona za preuzimanje naručenih artikala posredstvom Internetske trgovine.

Službenu potvrdu smo zatražili od "Pevexove" službe za odnose s javnošću, ali odgovor nismo dobili odo objavljivanja ovog teksta.

Što se tiče proširenja "Park&Shopa", dogradnja je izvjesna, jer je i za taj projekt zatražena građevinska dozvola, što je također javno dostupno i vidljivo na Informacijskom sustavu pod nadležnošću Ministarstva graditeljstva.

Patricija Orlić, članica Uprave "R.T. Centra", potvrdila nam je kako su pravni postupci u tijeku:

– Točno je da mi kao investitor radimo na razvoju projekta. Sama veličina budućeg proširenog dijela ovisi o više faktora, urbanizmu i samom tijeku planiranja i mogućnostima koje će se kasnije definirati u praksi. Ono što je sigurno jest da je projekt u razvitku i da su pokrenute potrebne radnje, a o detaljima i vremenskim rokovima trenutno ne možemo više reći.

Naša sugovornica prokomentirala je i priču o gradnji trgovačkog centra u susjedstvu:

– "R.T. Centar" jest vlasnik i zemljišta o kojem govorite i u pregovorima smo s potencijalnim investitorom, ali o čemu je i kome riječ, potvrdit ćemo nakon postignutog dogovora.

Inače, "Park&Shop", prema procjenama, trenutno broji gotovo 150 zaposlenih, a s novom situacijom bi se otvorila i nova radna mjesta. Imoćanima je ova šoping-priča, čini se, ipak dobro sjela; davno su prerasli politička obećanja o gospodarskim zonama i novim proizvodnim pogonima i radnim mjestima takvog tipa.

Ako bude i kad bude, bit će, a do tada, može i trgovački centar. Baš kao u galantarska vremena - važno da se vrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:41