StoryEditorOCM
ObalaBAGERI U AKCIJI

Pred vratima Splita počela gradnja velikog šoping-centra, na lokaciju su ciljali Nijemci, a onda se sve preokrenulo

Piše Gordan Zubčić
28. ožujka 2023. - 07:23

Praktički pred vratima Splita, na lokaciji ispod Jadranske magistrale u Kaštel Sućurcu, zahuktala se izgradnja još jednog prodajnog centra u srednjoj Dalmaciji.

Ovog puta riječ je o trgovačkom lancu "Fero-Term" sa sjedištem u Donjem Stupniku kod Zagreba koji na splitskom području trenutno posluje u vlastitom kompleksu na Sirobuji i u dijelu trgovačkog objekta tvrtke "Metro" u Sućurcu, pa nije teško pretpostaviti da će se upravo kaštelanska poslovnica uskoro preseliti u zapadno susjedstvo, pod krov novogradnje na predjelu zvanom Miljevčić za koju su proteklih dana počeli zemljani radovi.

Bageri su u punom pogonu na zemljištu koje se nalazi na istočnom rubu Kaštel Sućurca, ukupne površine gotovo 13.500 četvornih metara, na kojem će se podignuti prodajni centar na oko 5000 do 6000 kvadrata, s pripadajućom trafostanicom. Zasad nema prognoza kada će novi šoping-centar otvoriti svoja vrata, ali poznavajući brzinu kojom njihovi vlasnici u pravilu rješavaju slične projekte, bit će to vrlo skoro, što će, osim još širih mogućnosti za klijente, otvoriti i nova radna mjesta.

image
Sasa Burić/Cropix

Budući da parcela ima izravan pristup na državnu cestu, kao i na ranije izgrađeni odvojak koji je do sada vodio samo do "Metroa", ne treba govoriti koliko će ponuda trgovine specijalizirane za opremanje domova i njihova okoliša biti dostupna potencijalnim kupcima. A njih će, ne treba sumnjati, biti sve više, jer se izgradnja obiteljskih kuća, manjih stambenih zgrada i svekolikih turističkih sadržaja na kaštelanskom i solinskom području toliko ubrzala, da vlada prava jagma za preostalim slobodnim građevinskim terenima.

Veliki investitori odavno su prepoznali potencijal prostora koji je sa sjevera omeđen Jadranskom magistralom, s juga željezničkom prugom prema Splitu, a sa zapada prvim sućuračkim kućama. S više ili manje strpljenja otkupljivali su i okrupnjavali privatna zemljišta, namjeravajući sukladno gradskim propisima razviti svoje većinom trgovačke sadržaje.

I dok su jedni pod teretom krize završavali na "bubnju", drugi su se odlučili na (pre)prodaju svojih parcela. Takav je slučaj bio i s danas velikim "Fero-Termovim" terenom, a donedavno obraslim dračom i s dvjema zapuštenim poljskim kućicama.

image
Sasa Burić/Cropix

Naime, zemljište je prije petnaestak godina kupila zagrebačka tvrtka "Aldi ulaganje" posredsvom koje je na hrvatsko tržište planirao ući vodeći njemački trgovački lanac "Hofer", snažno prisutan u Sloveniji i Austriji. Ambicioznim projektom bila je zacrtana izgradnja prodavaonica na čak stotinjak lokacija širom Lijepe naše, uključujući i ovu sućuračku.

No, naše tržište polako se, ali sigurno "punilo" trgovinama drugih lanaca, domaćin i inozemnih, pa su "Hoferovi" planovi polako padali u vodu, a njihova zagrebačka ispostava je svojem osnivaču sve češće vraćala novac planiran za investicije. Sve je okončano 2015. godine kada je njemačka kompanija odlučila stopirati ulaganja u Hrvatskoj, ali svoju tvrtku nije ugasila, vjerojatno kako bi utržila dotad kupljene nekretnine i zaključila ostale transakcije.

Tako je i "Fero-Term" krajem 2020. godine, u srcu pandemije, počeo postupak preuzimanja spomenutog zemljišta što je okončano sklapanjem kupoprodajnog ugovora sredinom 2021. godine i uknjižbom vlasništva nad velikom parcelom. Već u svibnju prošle godine postala je pravomoćna i građevinska dozvola, a gotovo godinu kasnije teren su "napali" bageri.

Time bi taj domaći trgovački lanac trebao dobiti svoju 23. poslovnicu u Lijepoj našoj i ukupno petu u Dalmaciji.

image
Sasa Burić/Cropix
image
Sasa Burić/Cropix
image
Sasa Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 03:59