StoryEditorOCM
ZagoraISUS IZ BRNAZA

Sinjani oduševili nesvakidašnjom blagdanskom manifestacijom, pogledajte tko je sve došao pogledati jaslice na otvorenom

Piše Toni Paštar
24. prosinca 2023. - 13:28

U organizaciji Sinjskog pučkog kazališta i udruge "Naše Brnaze" na košarkaškom igralištu "Mladen Pavić Kembo" izvedeno je uprizorenje Živih jaslica.

U izvedbi, koja je na zamolbu iz Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske održana u Sinju u čast 800. obljetnice uprizorenja prvih Živih jaslica od strane sv. Franje Asiškog, sudjelovalo je više od stotinu izvođača, članova Sinjskog pučkog kazališta, mještani Brnaza, udruga "Naše Brnaze", "Sinjske mažoretkinje", "Gaj Laberije" i "Didi s Kamešnice", Mješovitog zbora grada Sinja i Mješovitog zbora filijalne crkve sv. Franje Čitluk-Jasensko.

Na zadovoljstvo nekoliko stotina okupljenih gledatelja, među kojima je bio veliki broj mladih roditelja s djecom, uprizorenje Živih jaslica dočaralo je događaj unatrag više od dva milenija kada je u Betlehemu došao na svijet Božji sin, mali Isus.

Cijelo košarkaško igralište pretvoreno je u scenu koju su činili ulične trgovine, zanatske radnje, svratišta, nastambe za životinje i drugi sadržaji. Posebna atrakcija bile su žive životinje, magare i ovce s janjcima, koje je za potrebe predstave ustupio Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivo Masle iz Brnaza.

Ulogu Josipa i Marije igrali su Ante Galić i Mia Bilandžić, glumci Sinjskog puučkog kazališta, s djetetom. I ove godine Žive jaslice izvedene su u režiji Željka Viculina.

- Ovo je treća godina i četvrta izvedba Živih jaslica. Prva izvedba bila je u Brnazama, a prošle godine uprizorili smo ih u Brnazama i Sinju. Da je ovo bio pogotak zaključujem po zadovoljstvu mnoštva iz gledališta, koje nije omela ni velika hladnoća – kaže Viculin.

- Mi iz udruge "Naše Brnaze" pokrenuli smo ovaj događaj u Brnazama, ali na zamolbu župnika fra Antonija Mravka i gvardijana fra Marinka Vukmana ove smo godine predstavu odlučili prikazati u Sinju u čast 800. obljetnice prvih Živih jaslica koje je organizirao sv. Franjo – kaže Ante Paštar, dugogodišnji član i aktivist udruge "Naše Brnaze".

- Ponosan sam na ovu predstavu koja daje doprinos turističkoj promociji Sinja. Ovo je naša tradicija u Sinju koji je u široj javnosti najpoznatiji po svojim tradicijama. Polazimo od one stare kako je bolje da se ugasi selo nego običaji – kazao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

image
Jakov Prkić/Cropix
image

U predstavi koju je režirao Željko Viculin glumi više od 80 glumaca i statista

Jakov Prkić/Cropix
image

Uprizorenje živih jaslica održano je na košarkaškom igralištu ‘Mladen Pavić Kembo‘

Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:58