StoryEditorOCM
Zagorada se ne zaboravi

Bio je to najmasovniji zločin nad civilima u povijesti Cetinske krajine, Jakov ga je preživio: ‘Svaku noć ih vidim...‘

Piše Toni Paštar
19. ožujka 2024. - 21:13
Posljednjih dana ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca. Jakov Đonlić je među nekoliko preostalih preživjelih svjedokaNikola Vilić/Cropix, Shutterstock

Posljednjih dana ovog ožujka navršava se 80 godina od stravičnog zločina u Donjem Docu i sedam potkamešničkih sela – Otoku, Rudi, Podima, Krivodolu, Ljutu, Rožama i Voštanima – u kojemu je smrtno stradalo 1560 žena, djece i staraca.

Živote su im, na iznimno brutalan način, oduzeli pripadnici zloglasne SS divizije "Prinz Eugen". Bio je to jedan od najtežih i najmasovnijih zločina protiv hrvatskih civila tijekom Drugog svjetskog rata. Iako je, evo, prošlo punih osam desetljeća, dakle vrijeme dulje od prosječnog ljudskog vijeka, ovaj se zločin ne zaboravlja.

Usjekao se u pojedinačnu i kolektivnu memoriju naroda Poljica i Cetinske krajine. Kako i ne bi kad i danas, primjerice, na cijelom triljskom prostoru i šire nema obitelji koja u tom stradanju nije izgubila nekoga od bliskog roda, svojte, kuma, susjeda... Svake godine održavaju se komemoracije za nevine žrtve tog užasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:14