StoryEditorOCM

Sveti Nikola u Komiži: u žrtvenom ognju guc i pasara

Piše PSD.
6. prosinca 2009. - 14:20
Mještani najribarskijeg mjesta na hrvatskom Jadranu, zajedno s drugim stanovnicima otoka Visa, te brojnim gostima i sudionicima niza manifestacija u sklopu obilježavanja Dana grada i blagdana Svetog Nikole, zaštitnika ribara, pomoraca i putnika, okupili su se na brežuljku ispred župne crkve Sv. Nikole kako bi u kršćanskom ozračju iskazali tradicionalno štovanje svom nebeskom zaštitniku. Prema višestoljetnom običaju za spas svih brodova i mornara svijeta u žrtvenom su ognju, unatoč recesiji, izgorjele dvije stare, drvene barke, guc i pasara, darovi Zdravka Filčića Morskog iz Visa i Tonka Marinkovića iz Komiže.

Procesiju i koncelebriranu svetu misu predvodio je fra Damir Pavić, kapelan u Okučanima.

U galeriji "Boris Mardešić" prije misnog slavlja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, među ostalim uzvanicima bili nazočni Arsen Bauk, saborski zastupnik, Tonči Božanić, državni tajnik za ribarstvo, Dalibor Damjanović, izaslanik župana Ante Sanadera i Ivo Radica, gradonačelnik grada Visa.

Tom su prigodom Vinko Sviličić, predsjednik Vijeća i Tonka Ivčević, gradonačelnica grada Komiže, uručili Povelje grada Komiže za pojedinačne uspjehe i zasluge i to redateljima Nikši Sviličiću i Matku Petriću. Sviličić je Povelju dobio za svoj prvi igrani film, snimljen u Komiži "Vjerujem u anđele", a Petrić za dokumentarni film o Komiži "Kapi mora, kapi sunca".

Vrijedno je napomenuti da su i državni tajnik Božanić i komiška gradonačelnica u prigodnom obraćanju nazočnima na sjednici obećali da će u Komiži biti izgrađena ribarska luka. Ivčević je najavila će iduće godine biti kompletirana potrebna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola kako bi se napokon, poslije višegodišnjih priprema, krenulo s realizacijom ovog izuzetno važnog projekta. Ivčević je također pozvala vijećnike građane Komiže na suradnju i zajedništvo kako bi se mogli realizirati već započeti gradski projekti poticane stanogradnje i izgradnje broda koji će ploviti na državnoj liniji Komiža-otok Biševo.

Nedjeljno komiško poslijepodne obilježilo je završno natjecanje u parajedrenju i predavanje dr. Joška Božanića na temu "Rota Palagruzona", a petodnevni program obilježavanja Dana grada završen je sinoć (nedjelja) kazališnom predstavom "Ribarske svađe" u izvedbi Amaterskog kazališta "Ranko Marinković" iz Visa.

Bogoljub Mitraković / EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:07