StoryEditorOCM
ForumNOVO ‘BIŠEVO‘

Na Visu niče projekt vrijedan više od 50 milijuna eura koji će promijeniti vizure Komiže. Po mnogočemu je poseban, pogledajte o kakvom luksuzu se radi

Piše Jadranka Matić
28. svibnja 2022. - 18:52

Stanovnicima Komiže na otoku Visu u nedjelju će biti predstavljen dugoočekivani projekt novog hotela "Biševo" koji će promijeniti vizuru njihova grada.

Uz fotografije s vizualizacijom koja će im predočiti izgled novog hotela, Komižani će i službeno doznati da će novo "Biševo" imati 133 smještajne jedinice u hotelu i dodatnih 28 u rezidencijama, što bi ukupno činilo 390 kreveta. Ovim podacima se jasno otklanjaju strahovi o 700 kreveta, što je u Komiži u jednom trenutku bila točka prijepora. Pregovara se o tome da hotelom upravlja vodeća globalna hotelska kompanija "Marriott International", a u svakom slučaju će imati pet zvjezdica.

Vrijedan više od 50 milijuna eura, projekt će se odvijati pod pokroviteljstvom PBZ Croatia osiguranja, koji je 2020. godine kroz dva mirovinska fonda postao većinski vlasnik tvrtke "Modra špilja u stečaju".

- Ključna imovina "Modre špilje" upravo je bio nekadašnji hotel "Biševo", izgrađen 60-ih godina prošlog stoljeća, dograđivan 70-ih, te 80-ih kad je bio kategoriziran s dvije zvjezdice i tako radio do 1990., kad je došao rat i ostavio posljedice. Otok je bio dugo odsječen, a "Modra špilja" je završila u stečaju - podsjetio je na povijest tvrtke Mario Radaković, član uprave "Modre špilje" d.d.

Radaković dodaje da je pripremu investicije PBZ CO-a usporila korona, ali i da su se cijelo vrijeme odvijale aktivnosti pa je tako 2020. tvrtka izlistana na Zagrebačkoj burzi, što je bilo osnovni preduvjet za investiranje. Godinu dana kasnije uslijedile su analize kojima se tražio najbolji način za iskoristiti raspoloživi prostor.

image

Hotel Biševo - topview

Studio 3lhd/

- U ljeto 2021. Glavna skupština društva donijela je odluku da se s "Marriottom" nađe optimalni koncept za ovu destinaciju, s isplativim poslovnim modelom koji će većinski vlasnik, banke i drugi investitori moći financijski podržati. Projekt je pokrenut i objavljen, čime je ostvaren uvjet da bude predstavljen široj javnosti. Bez javne objave na Burzi projekt se, naime, nije moglo predstaviti ni građanima Komiže pa će to biti učinjeno ove nedjelje – najavljuje naš sugovornik, naglašavajući da slijedi ključna faza za realizaciju, izmjena Urbanističkog plana uređenja (UPU) naselja Komiža.

- Zapravo će se kroz jedan dokument obaviti izmjena UPU-a i Prostornog plana Grada, u postupku koji je odlukom Gradskog vijeća Komiže, a temeljem prethodne prezentacije projekta pokrenut u svibnju – kazala nam je komiška gradonačelnica Tonka Ivčević, dodajući da je tada i došlo do nesporazuma o broju kreveta.

Do 450 kreveta

Pojedinci su, naime, tekst da hotel može imati "do 700 kreveta" shvatili doslovno u smislu da će ih i biti toliko. Zbog toga je Gradsko vijeće na novoj sjednici donijelo odluku po kojoj sada u dokumentima stoji da je maksimalni kapacitet "do 450 kreveta". Time je nesporazum riješen.

image

Šetnica sa stubištem utopljenim u zelenilo

Studio 3hld/

Zakonom predviđena procedura izmjena planova traje oko četiri mjeseca, pa ako ne bude nepredviđenih zastoja, investitor ove jeseni može početi postupak ishođenja lokacijske dozvole.

- Grad će sa svoje strane ispoštivati sve rokove, ono što je nama važno jest da investitor poštuje tradiciju, uklopi projekt u očuvanje lokalnih vrijednosti, kulturnog naslijeđa, autohtonog urbanog okvira i prirodnog ambijenta – poručila je gradonačelnica Ivčević.

Za ispunjavanje navedenih uvjeta pobrinuli su se autori poslovnog koncepta Hotelsko i destinacijsko savjetovanje d.o.o. (HD Consulting) i Studio 3LHD, kome je povjerena izrada arhitektonskog rješenja.

- Projekt "Biševo" je osmišljen na način da reflektira identitet mjesta i otoka kroz dizajn i besprijekornu uslugu, stvarajući hotel i proizvod koji je odraz kulture i podneblja u kojem nastaje – potvrđuje nam Ružica Herceg, direktorica HD Consultinga.

Prema riječima direktorice Herceg, hotel se tržišno pozicionira kao "hideaway retreat" visoke kvalitete, a namijenjen je gostima koji primarno uživaju u bijegu od svakodnevice, oporavku, gastronomskim i doživljajima povezanima s regionalnim i lokalnim okruženjem. Koristit će ekološki prihvatljive tehnologije i procese, primjenjujući principe održivosti, a kako bi ostali u ravnoteži s prirodom i kreirali pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu.

image

Šetnica

Studio 3lhd/

- Bit će siguran partner lokalnoj zajednici stvaranjem dodane vrijednosti, pružajući dodatni prihod gospodarstvu, dodatno obrazovanje i pozitivnu kulturnu razmjenu – naglasila je Herceg.

Rub zaštićene baštine

Arhitekt Marko Dabrović, partner u 3LHD-u, podsjeća na to da se novi hotel nalazi na rubu zone zaštićene baštine, tik uz stoljetnu borovu šumu te obalu i promenadu koje lokaciju povezuju s centrom Komiže.

- Svojom strukturom poštuje zatečeni kontekst, a oblikovanjem odražava ideju očuvanja unutarnjeg dvorišta kao jednog od neizostavnih elemenata lokalnog graditeljskog nasljeđa. Za razliku od postojećeg kompaktnog volumena, program novog hotela podijeljen je u manje cjeline koje su prilagođene mjerilu gradske strukture Komiže – kaže Dabrović i nastavlja:

- Pojedinačni volumeni pomaknuti su od vanjskih rubova parcele i međusobno razmaknuti kako bi propustili okolno zelenilo u unutrašnjost u kojoj je planiran centralni zeleni prostor mediteranskog vrta. Zelena zona bit će ispunjena raznolikim sadržajima, od rekreativnih do meditacijskih, i pogodna za različite vrste korisnika. Fizičko povezivanje unutarnjeg dvorišta hotela s vanjskim javnim gradskim potezom ostvarit će se kaskadnim prolazom - kalom koja povezuje mediteranski vrt s gradskom šetnicom. Tako se afirmiraju lokalne ambijentalne vrijednosti i postiže maksimalna integracija usitnjenih volumena hotela i unutarnjeg vrta u autohtono gradsko tkivo".

image

Pogled s bazena

Studio 3lhd/

Glavni pristup hotelu omogućen je s ulice Vrh Gospe, s kojeg se pruža spektakularan pogled na otok Biševo. Bar, bazeni i sunčalište smješteni su unutar mediteranskog vrta, zajedno s vanjskim prostorima wellnessa.

Smještajne jedinice nalaze se u volumenima raspoređenim oko centralnog vrta. Restoran i bar pozicionirani su na razini šetnice, uz plažu.

17. travanj 2024 15:46