StoryEditorOCM
Dalmacijana zahtjevnom zadatku

Raketna topovnjača 'Vukovar' iz Splita isplovila u važnu NATO operaciju: pogledajte kako je izgledao ispraćaj hrvatskih marinaca u Lori

Piše H
3. rujna 2018. - 17:37
ispracaj_brod14-030918

Ispred sidrišta u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu u ponedjeljak je ispraćena raketna topovnjača „Vukovar“ koja je kao prvi hrvatski kontingent isplovila u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju.

Prilikom njezina isplovljavanja iz vojne luke Lora sirenama su se oglasili svi ondje usidreni brodovi Hrvatske ratne mornarice.

Raketna topovnjača "Vukovar," koja ima 32 člana posade i zapovjednika, kako je najavljeno, sudjelovat će u toj NATO-ovoj operaciji od 5. do 21. rujna ove godine a provodit će neborbene zadaće s težištem na stvaranju "cjelovite pomorske situacijske slike" uz identifikaciju plovila te uočljivosti snaga na moru radi odvraćanja mogućih ugroza te potpori NATO strateškom komuniciranju.

Izaslanik predsjednice Republike i Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako Hrvatska, kao pomorska zemlja, u ovoj operaciji pokazuje sustavnu izgradnju sigurnosti na moru.

„To je pokazatelj kako skrbimo o zaštiti svojih nacionalnih interesa na moru, a jamac zaštite naših interesa je upravo Hrvatska ratna mornarica," naglasio je Krstičević.

Po njegovim riječima, sustavnom izgradnjom i usvajanjem novih sposobnosti te ulaganjem u ljude, Hrvatska ratna mornarica izrasla je u relevantnu snagu koja je sposobna uključiti se i u ovakve zahtjevne operacije.

„Jedna od tih novih sposobnosti je Satnija mornaričko desantnog pješaštva. Tijekom predstojeće proslave Dana Hrvatske ratne mornarice u Pločama – gravitacijskom središtu Hrvatske ratne mornarice, uvjerit ćemo se u sposobnosti i vještine hrvatskih marinaca“, rekao je Krstičević.

"Svjesni smo kako se sigurnost NATO saveza, pa tako i Hrvatske ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje," poručio je Krstičević i dodao da niti jedna država ne može samostalno nositi sa suvremenim sigurnosnim izazovima.

„Izlaskom na Sredozemlje, ponosno zavijorite hrvatsku zastavu za koju je mnogo hrvatskih branitelja dalo svoje živote“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov je istaknuo kako će raketna topovnjača "Vukovar" u ovoj operaciji NATO-a pružati potporu odvraćanju i borbi s pomorskim sigurnosnim prijetnjama. Po njegovim riječima, Hrvatska vojska sudjelovanjem u operaciji Sea Guardian još jednom pokazati kako je uvijek spremna za jačanje odnosa i suradnje s partnerima i susjedima.

„Uz profesionalno izvršavanje svih obaveza, očekujem od svih vas i strogo poštivanje sigurnosnih procedura i postupaka u provedbi postavljenih zadaća“, kazao je Šundov.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli naglasio kako su pripadnici HRM-a u proteklih nekoliko tjedana, uložili znatne napore kako bi se pripremili za ovu zahtjevnu zadaću.

„Odgovornost za provedbu ove zadaće predana vam je s punim povjerenjem“, poručio je Raffanelli.

Zapovjednik raketne topovnjače "Vukovar" kapetan korvete Nikola Bašić je kazao kako je sudjelovanje u operaciji Sea Guardian od iznimne važnosti za Flotilu HRM-a, naglasivši kako vjeruje da će pripadnici 1. HRVCON-a časno, ponosno i profesionalno predstavljati Hrvatsku vojsku, ali i cijelu Republiku Hrvatsku. Za posadu je to izazov, ali i prilika pokazati sposobnost i odlučnost, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:48