StoryEditorOCM
DalmacijaSELO KOJE SE VRAĆA KORIJENIMA

Prugovo otrgnuto zaboravu: "Naši se voćnjaci ponovno šarene"

Piše PSD.
23. rujna 2014. - 00:26
Nekada davno naseljeno selo, rodno mjesto umjetnika, pa u bližoj prošlosti selo iz kojega se više odlazilo, a manje dolazilo, zadnjih nekoliko godina postalo je selo koje se vraća korijenima, zajedničkim radom starijih i mlađih. Riječ je o Prugovu, selu u zaleđu Općine Klis, na cesti koja od Klisa preko Kočinjeg brda vodi prema Muću, Drnišu i dalje prema ostatku Europe.

U selu, za razliku od drugih mjesta u Zagori, mnogo ljudi, mladih, starijih, domaćih i svakim danom sve više članova Sportsko- rekreativnog društva “Ajmo opet Prugovo”. Zahvaljujući upravo njima, selo se počelo buditi iz dugog sna, a premda su osnovani prije godinu dana, Prugovo je već živnulo. Nazivom društva željeli su pokrenuti mještane, ali i iz sjećanja vratiti nekadašnji način života.

- Ajmo opet, govorilo se na guvnu kad se vršilo žito, zato smo odlučili dati upravo to ime našem društvu. Želimo u ovim modernim vremenima sačuvati makar dio naše bogate povijesti, tek smo na početku, no već smo zadovoljni i odazivom ljudi i rezultatima - kaže Ivica Boban, predsjednik SRD-a “Ajmo opet Prugovo”.

Arheološka nalazišta

U Prugovu se nadaju kako će se kad-tad početi istraživati arheološka nalazišta, a do tada oni baštine poznate starine. Jedna od njih je kuća fra Rafaela Kalinića, franjevca i mučenika, koja je pred obnovom.

- Malo mjesto ima još mnogo starina koje treba sačuvati - kaže Tina Jurić, predsjednica Mjesnog odbora Prugovo ili kako se to nekad nazivalo “glavarka sela”, zadovoljna što su se otprije godinu dana inicijativi o oživljavanju sela odazvalo mnogo mještana.

- Stariji nam mnogo mogu pomoći znanjem o povijesti, a svi zajedno možemo učiniti mnogo. Nedavno smo posjetili naše staro selo Radinje, na putu prema Dicmu u kojem su živjeli Bobani, a mi ga sada planiramo pretvoriti u etno eko-selo i doista smo na pravom putu. Za nas je važno što Radinje nije uništeno i doista ima sve preduvjete da postane zanimljiv lokalitet seoskog turizma i kao primjer prave pučke arhitekture - kaže Tina Jurić.

Prugovljani su od propadanja otrgnuli i Kraljevu lokvu, mjesto nekadašnjih sila, druženja, uredili i očistili put oko Lokve, odmah izgradili i zog za balote pa je kultno seosko mjesto opet mjesto druženja.

Porast nataliteta

- Baš smo zadovoljni organizacijom “Prvenstva u balotama” i palačinkama. Pokazalo se da trud itekako ima smisla, naša Kraljeva lokva prepuna je ljudi, mnogo je djece, zaista pravi provod za sve -kaže nam Tina.

Prugovo ima bogatu prošlost, ali i budućnost jer ovo selo, za razliku od drugih, bilježi značajan porast nataliteta pa su puni dječji vrtić i osnovna škola, a nije rijetkost da se Splićani sele u Prugovo.

Prošlost i budućnost stalno su teme u Društvu “Ajmo opet Prugovo” koje je pokrenulo selo pa su tako organizirali Utrku kareta “Velika nagrada Prugovo”, a kroz sve se provlači i još jedan zaštitni znak Zagore - ojkavica.

Ovo tradicijsko pjevanje čuva se u Prugovu od zaborava, a Prugovljani su se dokazali i u organizaciji Petog sabora ojkavice održanom na poznatoj Ledini kraj crkve svetog Ante.

- Ne smijemo zaboraviti naše sportaše, uvijek smo uz malonogometni turnir “Na male branke” koji se održava uz pomoć Mjesnog odbora Prugovo i župnog ureda na čelu sa župnikom fra Miroslavom Modrićem, napominje Tina.

Oni koji Prugovo poznaju iz nekih davnih vemena znaju da su iz tog kraja poznati umjetnici Andrija, Vlado, Petar Jakelić, te Ljubomir Bašić, a umjetnički geni prenijeli su se i na ove generacije. Zato je i sada u Prugovu mnogo umjetnika udruženih u Likovnu udrugu “Art Clissa”.

Brda oko Prugova već su mjesto za izlete, a uskoro će biti i mjesto za ljubitelje biciklizima jer će ovo selo s ostalima biti povezano biciklističkom stazom.

ojdana koharević

Što je selo bez župnika

Prugovljani posebno s ponosom govore o crkvi sv. Ante, zaštitnika sela te o župniku fra Miru Modriću koji zajedno sa župljanima brine o ovoj lijepoj crkvi uz cestu. To je kamena građevina s elementima neoromanike, a oltar ‘čuvaju’ kipovi svetog Jeronima i svetog Nikole, biskupa.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:20