StoryEditorOCM
DalmacijaPETI SABOR OJKAVICE

"Sveti Ante, čuvaj našeg Niku, čuvaj mrižu, ne daj je Meksiku"

Piše PSD.
23. lipnja 2014. - 10:32
”Na svetog Antu u Prugovu, dobija san u jaketu novu, ooooooooooooooooooj...”, ojkalo se tako nekad uz komin, u polju, a ojka se i danas, u ova moderna vremena, i to u Prugovu, selu kliške općine, koje je ugostilo 5. sabor ojkavice.

Na poznatoj Ledini uz crkvu svetog Ante, a ledina se u ovom selu piše velikim slovom, jer riječ je o stoljetnom imenu poznatog okupljališta, od poslijepodneva su stizali brojni folkloraši iz obližnjih, ali i udaljenih krajeva, a bina s razglasom bila je spremna za sve domaće i goste.

A zatim je red došao na načelnika općine Klis Jakova Vetmu, jer bez podrške vlasti ni ojkavice ne bi bilo. No, i to je otvaranje manifestacije bilo izvan protokola jer je načelnik na binu stigao u pratnji dviju dama, odjevenih u narodnu nošnju:

- Pozdravljam vas sve, dragi ljudi, neka se čuje za naše Prugovo.... – zavikao je načelnik s pozornice, no usred rečenice prekinulo ga je ojkanje, treskavica, poznato kolo, igrokaz, što je nasmijalo sve na Ledini.

’Ojkati triba znati i voliti, triba imati i glas i srce’

- Ojkati triba znati, triba voliti, ne može se ojkati onako, bez volje, tribaš imati glas i srce – podučava nas jedan od sudionika “Ojkavice” pripremajući se za nastup, dok ispred pozornice sve budno prate organizatori iz Mjesnog odbora Prugovo Ivica Boban, Tomislav Bačić, Vlado Bezina te drugi Prugovljani, poput solinskog gradonačelnika Blaženka Bobana, najzaslužnijeg što je “Ojkavica”stigla i do njihova mista.

Još diskretnije od muškaraca brine Tina Jurić, “glavarka sela”, jer upravo se tako nekad nazivao onaj tko je od naroda izabran da za selo govori onima na vlasti. Selo u Zagori, a na čelu žena i, kako kažu u Prugovu, sve funkcionira za pet.
Kliški načelnik Jakov Vetma u pratnji ljepotica u tradicijskoj narodnoj nošnji

’Napijmo se iz bukare vina, nije život stotinu godina’

- Mora sve biti za pet, drago mi je da je večeras ovoliko ljudi u našem selu, ojkavica se pivala nekad, trebamo sačuvati svoje običaje i sada, imamo podršku Općine, Županije, susjeda, evo, tu nam je i zamjenica načelnika Muća Ana Marija Jukić, svi su nam dobrodošli - kaže Tina, s osmjehom.

– Ljubi, lole, medna usta moja, ljubi moja i zasladi svoja, ooooooooooj..., zaorilo se pod borovima na Ledini, a snagom glasova sve su oduševile ojkavice iz Blizne, sela u trogirskom zaleđu, na samoj granici sa Šibensko-kninskom županijom.

Mlađi, ali i oni stariji, za to vrijeme koristili su najmoderniju tehnologiju, no ne kako bi “čavrljali” na “fejsu” ili “tvitali”, već kako bi fotografije i pozdravi što prije obišli svijet. Prugovljani idu u svijet, ali i ostaju na svome, kao 18-godišnji Ante Vuka, sa svjedodžbom vozača, te godinu dana stariji Igor Sarić, kamenoklesar, radi na Muću, a završio je Klesarsku školu u Pučišćima na Braču.

– Volimo mi sve, i ovu našu ojkavicu i modernu glazbu, drago nam je što je u Prugovu ovoliko svijeta, neka nas svih, a volili bi da i više cura voli ojkavice... - dobacuju u prolazu Ante i Igor. Dok je službeni dio završavao, na Ledini je bilo sve više svijeta, kružile su grupe folkloraša, a kružila je i bukara:

- Uzdravlje, evo zera gemišta, dobro je ladan, neće se na bukari niko zaraziti, bukara je naše drvo, nema od nje tih herpesa – govori uz osmijeh Grgo Šegović, predsjednik KUD-a “Branimir 888” iz Muća, koji uvijek rado dođe na ovakve fešte.

– Ne smimo baštinu zaboraviti, to je sve što imamo, evo za manje od misec dana vam je smotra na našoj Radači, bit će dva dana, 18. i 19. srpnja, bit će opet lipo – govori Grgo Šegović, dok bukara i dalje kruži među Mućanima.

“Napijmo se iz bukare vina, nije život stotinu godinaaaaaa, ooooj” - odjekuje Ledinom. Ivan Kerum s mućkog Progona stigao je do obližnjeg Prugova kako bi sa svojima iz KUD-a zaojkao ko nekad, a s njim je i unuk, naravno, istog imena i prezimena jer tradicija se mora poštivati i uvažavati - kažu obojica Kerumovih.

Jole u unešićkoj nošnji staroj više od 300 godina

Bilo je na Ledini lijepih cura, puno djece, veselih, grlatih mladića u nošnjama, poput onih iz Unešića.
Diplar Ante Perković iz KUD-a “Sveti Ilija” iz Kljaka
– Vidite nas, evo moje nošnje, ova van je stara više od 300 godina, ima prave, srebrene toke, to san sačuva i naslijedija, a čuvat ću ih za mlađe generacije, a nu kape, jel da je naša šibenska najlipša – govori Jole Grbeša iz Unešića.

Ljeto je počelo svima, a u Prugovu s ojkavicom Sabor ojkavice peti po redu, zavrijedio je više od petice, pričalo se o svemu, smijalo se, ojkalo, veselilo i nigdje nije bilo ni prepirke, ni riječ o politici.

– Takvo smo vam misto, uredno i mirno, nema vam kod nas struja ni podjela, svi smo skupa jer samo tako možemo nešto napraviti od našeg lipog sela – kaže nam Vlado Bezina. I ima pravo, Prugovo je, znaju to i mnogi Splićani, postalo mjesto ugodnog života, s nebeskim zaštitnikom svetim Antom kojemu će zaojkati večeras i za naše u Brazilu: “Sveti Ante, čuvaj našeg Niku, čuvaj mrižu, ne daj je Meksiku...”

Ojdana Koharević
foto: Nikola Vilić / cropix

Ojkavicu je i UNESCO zaštitio

Peti Sabor ojkavice dogodio se na Svjetski dan glazbe, a ako netko pita kakva je spona između svijeta, glazbe i ojkavice, neka zna da je ojkavicu kao nematerijalnu baštinu zaštitio i UNESCO, dakle svjetska organizacija koja brine o kulturi i baštini svih nacija.

Gosti iz zagore i s mora

Organizacija Mjesnog odbora, podrška Općine i što više treba nego zaojkati kao nekad. Pljesak je odzvanjao Prugovom, a kako i ne bi kad je program, kako i priliči, vodila nekad “prugovska divojka” Vesna Žižić, djevojački Boban, te redom najavljivala sve sudionike 5. Sabora ojkavice.

U Prugovo su stigli “Srce Zagore” iz Unešića, “Promina” iz Oklaja, “Komaštre” iz Ogorja, “Branimir 888” iz Muća, “Zvona Zagore” iz Mirlović Zagore, “Sveti Ilija” iz Kljaka, “Labišnica” iz Seget Vranjice, “Andrija Matijaš – Pauk” iz Marine, Etno udruga “Petrovo Polje” iz Ružića, folkloraši iz Blizne, a na pozornici su mogli zaojkati i svi drugi.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:12