StoryEditor
OtociNA SUPETARSKOJ STRELJANI

Gosti iz pakla ne teroriziraju samo Split, domaćini su na sto muka i u susjedstvu: ‘Susidin turist iz Slovačke izrešeta mi je kuću zračnin pištoljen, moga je i mene!‘

Piše Mia Sesartić
23. lipnja 2022. - 08:28

- Nisu gosti iz pakla samo u Splitu, ima ih i u Supetru, doduše u nešto manjem broju - požalio nam se ovim riječima Tonko Pralija iz Supetra na otoku Braču, ispričavši nam epizodu koju je dan ranije doživio u dvorištu svoje kuće u kojoj je netko mogao biti i teško ozlijeđen, ostati bez oka možda, veli.

- Sin gostiju iz susjedne zgrade vježbao je gađanje iz zračnog pištolja, pucajući po mom dvoru – tvrdi nam Supetranin, objašnjavajući dalje kako se sve odigralo.

- Radio sam nešto u svom dvorištu i u jednom momentu sam ušao u kuću uzeti čašu soka, kad odjednom čujem pucnjeve. Paf-paf-paf… Jeste li ikad čuli kako zvuči kad se iz zračnog pištolja ispale meci? - govori Pralija, ističući da je čuo potom tri pucnja zaredom, koja su udarala negdje na visini od oko dva metra, kroz lovor u zid kuće.

- Promislio sam odmah kako neki budalaš puca, pa sam prvo provirija da vidim ko je. Kad uto vidim jednoga momčića, možda ima jedno 10-12 godina, dosta je velik, provirija je s tim pištoljem... I onda čujem opet napinjanje, zvuk repetiranja kao pravi pištolj – govori nam Supetranin, dodajući da je momčić točno nanišanio u njegovu kuću.

image

Pralija kaže da je najprije čio repetiranje, a zatim i pucnje poput pravog oružja, a ne nekakve igračke

Božo Radić/Cropix

- Oni su na dvadeset metri od mene, izvirija je s cijevi i ciljao. Srića u nesrići je šta je ta kuća u kojoj su smješteni na višem položaju, pa su meci išli malo više od dva metra. Inače je moga pogodit mene ili bilo koga drugog, moga bi nekome izbit oko ka od šale - tvrdi naš sugovornik, ističući da mu to niti malo nije izgledalo kao ona dječja igračka kojom se igraju djeca, jer je u djeliću sekunde metak prošao kroz gusto lišće, kroz lovore i udario u kuću.

- Ne virujem da su unutra metalne kuglice, ali je brzina bila jako velika, tolika da kad bi te to udarilo sigurno bi ti iskopalo oko. Kada sam viknija šta to radi, momčić je pobiga. Mislija sam da će netko izaći od njegovih roditelja, da će se ispričati, ali vidim svi se prave blesavi, šute - kazuje Pralija i zaključuje da je onda vidio da nema druge nego da im ode na vrata, da vidi o čemu se radi i da ih upozori na situaciju.

Bez isprike

- Izašla je mater od maloga, ja joj objašnjavan što se dogodilo, da je mali pucao u zgradu, da nije uopće gleda ima li koga i da se to ne smi, da mu uzme pištolj i razbije ga, a ona da me ništa na razumi, da su oni iz Slovačke, da nisu ništa krivi. Skužili su oni odma šta je na stvari, vidija san, ali su se pravili ka da nemaju pojma šta se dogodilo - smatra naš sugovornik, nakon čega je odlučio pozvati policiju, a kada su policajci stigli, pojavila se, kaže, i gazdarica kuće, koja je također Slovakinja.

Prema njegovim riječima molila je policajce da joj ne napišu prijavu jer da se to dijete samo igralo.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Ma, da se bar itko ispričao. Ništa, misle da mogu raditi što ih je volja - ogorčen je Pralija, navodeći da su mu policajci nakon uredovanja kazali da su upozorili susjede i da se to sigurno više neće ponoviti.

- Gazdarica mi nakon svega govori da taj pištolj nije opasan. I da je dječak to odmah spremio i da nije ciljao u kuću, nego drva, a nije istina, dobro znam što sam vidio, naravno da dite neće priznat - smatra Pralija.

- Kad kažete da to nije opasno, kažem ja njoj, kad kažete da je to samo dječja igra, zovite njegovog ćaću pa ću ja s dva metra iz tog pištolja ispalit metak u njegovu glavu ako je to dječja igračka…E, onda više nije ništa rekla. Da bar kažu izvini, ponašaju se ono u stilu svisoka, kao da se može raditi što ih je volja… - govori Supetranin koji je do prije nekoliko godina živio u Splitu kaže, pa dobro zna tamošnju aktualnu situaciju s turistima.

Prošle godine mu se, kaže, dogodila slična stvar s drugim nekim klincem.

- Računam šta ću prijavljivat, neće se ponoviti, a evo, opet se, nažalost, ponovilo… - govori nadalje Supetranin, pitajući se kakvo je to ponašanje roditelja i vlasnika objekta. Ako ga se ne upozori da se s tim ne smije igrati, pogotovo pucati po susjedstvu, ako bude smatrao da je to normalno, da nema nikakvih zabrana, što može sutra napraviti, pita se naš čitatelj, zaključujući da će o svemu pismom obavijestiti i veleposlanika Slovačke.

Policija na terenu

Nakon ove priče čitatelja upitali smo u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj koja su njihova saznanja vezana za postupanje njihovih službenika po dojavi da se u Supetru puca iz zračnog pištolja.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Djelatnici Policijske postaje Brač zaprimili su poziv građanina koji je tražio dolazak policije iz razloga jer dijete iz dvorišta prema fasadi susjedove kuće najvjerojatnije iz plastičnog pištolja ispaljuje neke kuglice, odnosno plastične metke, a na njegova traženja da prestane nitko ne reagira, te je želio da se upozori na ponašanje.

Policijski službenici su izišli na teren i obavili potrebne razgovore. Utvrđeno je da se dijete igralo plastičnim pištoljem. Nije bilo bilo kakve potrebe za daljnjim postupanjem policije - poručuju u svom odgovoru iz Policijske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2022 08:51