StoryEditor
OtociNAŠA POSLA

Sramotno otvaranje sezone u dalmatinskom turističkom biseru - kanalizacija se prazni pred štekatom restorana, ulice su raskopane... Iznajmljivači na rubu živaca: ‘Gosti nam otkazuju smještaj!‘

Piše Mirko Crnčević
9. lipnja 2022. - 10:12

U Jelsi na otoku Hvaru posljednjih dana kulminira nezadovoljstvo građana izvođenjem građevinskih radova kako u središtu  mjesta, tako i na periferiji.

Slično je i u ostalim većim naseljima na škoju, turistička sezona je počela, a buka i prašina se razliježu sa svih strana. Jelšani još donekle imaju razumijevanja za dovršavanje radova koji se izvode za javno dobro, međutim, oštro reagiraju na beskrupulozno ponašanje privatnih investitora naročito one u predjelu Vitarnja, ispiranje kanalizacijske cijevi usred bijelog dana na jelšanskoj rivi...

- Naravno, odvodnja je dobrobit za mjesto, ali evo ja sam se po tko bi znao koji put jedva izvukao iz dvora, prošao sam skuterom preko kanala, čudo je da nisam pao i ozlijedio se. Jednostavno od Banskog doca su napravili geto, ovo traje od 3. studenoga prošle godine i predstavlja ne samo fizičku nego i psihičku torturu građana.

image

Središte Jelse još je daleko od uređenog i asfaltiranog, a ljeto je već počelo...

Mirko Crnčević

Naprosto ne možemo funkcionirati kao i većina naših mještana, sezona je praktično započela, a svakodnevno se pitamo kako normalno poći u spizu, kako odnijeti krupni otpad na mjesta koja su za to predviđena... - žali se Petar Buj, fetivi Jelšanin.

Građani koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema u takvim predjelima imaju velike poteškoće vezano uz odlazak do ambulante i povratak svojim kućama. Gosti ih zaobilaze u širokom luku, a Stjepan Miro Olujić, s drugog kraja Jelse, navodi da ni stanje u Vitarnjoj nije ništa bolje.

On se bavi iznajmljivanjem smještaja turistima i nije spreman trpjeti štetu otkazivanjem boravka turista zbog toga što se u njegovom okruženju izvode radove protivno odluci Općine Jelsa. To se, kako tvrdi, ne obavlja u javnom interesu ili zbog više sile, na stranici Turističke zajednice objavljeno je da se radovi koji stvaraju buku u ovo vrijeme iznimno mogu obavljati po dopuštenju na obrazloženi zahtjev tvrtke, obrta ili građana.

image

Stjepan Miro Olujić

Mirko Crnčević

Za to moraju postojati opravdani razlozi kojih u ovim slučajevima nema. Isto reagiraju i ostali iznajmljivači, sve više negoduju trgovci, ugostitelji i svi ostali koji ne mogu izaći na kraj s oblacima prašine, o čemu je upoznata općinska uprava.

Turisti su za ručkom, a u neposrednoj blizini ugostiteljskih terasa širi se nesnosan smrad zbog ispiranja spomenute cijevi. Zato smo jelšanskog načelnika Nikšu Peronju (SDP) pitali što se po tom pitanju poduzima i može li drugačije?

- Radovi su po odluci Općinskog vijeća dopušteni do 1. lipnja, a nitko od privatnih investitora nije tražio produženje roka. U svim slučajevima kada zaprimimo pritužbe građana na teren izlaze naši komunalni redari, zaustavljaju radove i sankcioniraju protupravna ponašanja.

image

Nikša Peronja (SDP), općinski načelnik

Mirko Crnčević

Na rivi nije bilo čišćenja nikakve septičke jame, kako neki to govore, jer njih tamo ni nema, sve je spojeno na kanalizaciju. Od odgovornih osoba u "Hvarskom vodovodu" doznajemo da je hitno trebalo isprati tek neku cijev – kazao je poteštat.

Naš sugovornik dodaje da su radovi na odvodnji dozvoljeni do 15. lipnja, jer je prije nekoliko godina kad su se sklapali ugovori s vodovodom i izvođačima radova na snazi bila takva odluka lokalnog parlamenta.

Inače, u Jelsi je od 1. lipnja zabranjeno štemanje bagerima, iako se ni to dosljedno ne provodi, a još jedan tjedan će se obavljati pripreme i asfaltiranje cesta. U Vrboskoj je to već okončano, a sada je na redu Jelsa, otočani očekuju da će im napokon biti omogućeno da ugoste turiste onako kako treba i zarade koju kunu da bi uz enorman porast cijena preživjeli cijelu godinu.

Kako neslužbeno doznajemo, pojedini privatni investitori u Vitarnjoj su u utorak i nakon prijepodnevne intervencije komunalnih redara, oko 13 sati nastavili (g)raditi. Građani nisu imali drugog izbora nego da o tome obavijeste i Policijsku postaju Hvar, pa smo skloni vjerovati da će ih moguće službeno postupanje "plavaca" koliko-toliko urazumiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2022 00:01