StoryEditorOCM
OtociKORACIMA PREDAKA

Arheološka atrakcija osvanula ‘pod nogama‘ Dalmatinaca: izvrsno sačuvana antička ulica ukazala se pred arheolozima, uskoro će se njom moći i hodati

Piše Mirko Crnčević
1. ožujka 2022. - 08:46

Tijekom posljednje dvije godine intenzivirani su radovi na dovršetku i prezentaciji čuvenog arheološkog lokaliteta Remetin vrt u povijesnoj jezgri Staroga Grada na otoku Hvaru, koja je zajedno sa Starogradskim poljem na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

Istraživanja na spomenutom lokalitetu započela su još 1994. godine od strane dr. Jasne Jeličić Radonić i dr. Miroslava Katića, kada su otkriveni bedemi drevnog Farosa iz 4. stoljeća prije Krista, kula na ulazu u grad, ostaci antičkih kuća i ulica, te kaptažna gustirna i bunari s pitkom vodom.

image
Mirko Crnčević

Na "ulaznim vratima" grada su u 5./6. stoljeću podignute strarokršćanske dvojne crkve sv. Marije i sv. Ivana u kojima su pronađeni mozaici s prikazima paunova, mozaični medaljon s kantarosom i golubicama, kao i krstionica iz tog doba.

- Kasnije je istraživanje lokaliteta preuzeo tim Muzeja Staroga Grada - dr. Sara Popović i arheologinja Andrea Devlahović. U novijem vremenu kroz projekt Ministarstva kulture financirana je izrada 3D snimaka i konzervatorske podloge, da bi se finalno izradio plan uređenja i prezentacije Arheološkog parka Faros.

Zato i je ove godine uklonjen dio betonskog platoa stare centrale, ispod kojeg su "izronili" ostatci južnog bedema Farosa. Također se prišlo rekonstrukciji antičke ulice smještene između dvije insule - kazao je mr. Vinko Tarbušković, ravnatelj Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Djelomično je rekonstruirano popločenje ulice, uređen je drenažni kanal, konsolidiralo se kasnoantički trijem pri čemu su provedena i zaštitna arheološka istraživanja.

image
Mirko Crnčević

Uređena antička ulica bit će jedina staza kroz lokalitet po kojoj će se gosti moći šetati u cilju razgledavanja iznimno važne povijesne baštine, a postići će se i konačno objedinjavanje do sada dva odvojena i relativno loše prezentirana lokaliteta - kompleksa starokršćanskih dvojnih crkava i Remetinog vrta.

Međutim, glavni ulaz u lokalitet ubuduće će, prema riječima ravnatelja Tarbuškovića, biti iz ulice između crkve sv. Ivana i Dječjeg vrtića "Sardelice". Ona je poprilično frekventna, naročito tijekom ljetnih mjeseci, a dosadašnji prilaz sa strane županijske prometnice bio je na neki način opasan i teže pristupačan.

Tako će svojim novim "ruhom" i odgovarajućom komunikacijom čitav arheološki kompleks zasigurno dobiti na boljoj posjećenosti i kvalitetnijoj prezentaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 09:00