StoryEditorOCM
Otociostaci rimske farije

Hvaranima se pred očima ukazali ostaci davne povijesti: pogledajte kakvo su blago arheolozi pronašli pod kamenim pločama gradskih ulica

Piše Mirko Crnčević
15. veljače 2022. - 09:40

U Starome Gradu na otoku Hvaru započela su zaštitna arheološka iskopavanja u povijesnoj jezgri grada, koja je zajedno sa Starogradskim poljem (Faroskom horom) još 2008. uvrštena na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Istraživanja koje provodi Institut za arheologiju u suradnji s Muzejom Staroga Grada, nastavak su iskopavanja koja su obavljena tijekom 2021. godine, a prethode radovima postavljanja novog infrastrukturnog sustava odnosno vodovodno-kanalizacijske mreže.

- Predmetna istraživanja odvijaju se na lokacijama koje skrivaju značajne arheološke ostatke grčkog Farosa i rimske Farije, da bismo dobili bolji uvid u stupanj njihove očuvanosti i rasprostiranje te nove kontekstualne podatke o bogatoj prošlosti Staroga Grada – kazala je voditeljica istraživanja dr. sc. Marina Ugarković, znanstvena suradnica Instituta za arheologiju, a ona je ujedno i voditeljica "AdriaCos" projekta u sklopu kojeg su tijekom listopada i studenog p. g. također provedena iskopavanja na nekoliko lokacija u tom drevnom gradu (384. pr. Krista).

Recimo i to da su njene zamjenice na najnovijim iskopavanjima Andrea Devlahović, kustosica Muzeja Staroga Grada, i Martina Korić, doktorandica Instituta za arheologiju, uz nadzor Saše Denegrija iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu.

Sada se arheološki radovi odvijaju na prostoru Duoljne i Srinje kole, nakon čega će se istraživanja vršiti u ulici Vagonj, ispred crkve Sv. Roka - zaštitnika grada, te na Trgu Sv. Stjepana.

- Već tijekom prvih nekoliko dana iskopavanja otkriven je nastavak rimskog mozaika u Srinjoj koli, čiji su segmenti otprije poznati stručnjacima, pa i široj javnosti. Ovisno o konačnim rezultatima arheoloških radova nadležno tijelo Konzervatorskog odjela u Splitu odredit će daljnje mjere zaštite kulturnog dobra i uvjete nastavka građevinskih radova na spomenutoj lokaciji - objasnila je dr. Ugarković.

  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 04:37