StoryEditor
ObalaVijećnici rekli - da

Usvojene izmjene Prostornog plana: Trogirani će dobiti i treći čiovski most!

Piše Gordana Dragan
28. lipnja 2020. - 15:08
Prije točno dvije godine Trogirani su slavili otvaranje drugog čiovskog mosta  Vojko Bašić/Hanza Media

Trogirski vijećnici na zadnjoj su sjednici usvojili su prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja (PPU) grada kojima se pristupilo prije tri godine.

Glavni razlozi zbog kojih se krenulo u taj postupak, kako je kazao Mario Pezelj iz splitske tvrtke "Arheo", su usklađenje sa Zakonom o prostornom uređenju, županijskim PP-om, ali i s novom katastarskom i topografskom podlogom.

- Novim izmjenama i dopunama plana nisu se širile granice građevinskog područja, osim izdvojenog područja poslovne namjene u Planom. Što se tiče turističkih zona koje određuje županijski plan, sada su gradske usklađene s njim - naglasio je Pezelj u ime izrađivača dokumenta.

Time su ukinute zone na Krknjašima na Drveniku Velom, a ucrtane su nove na području Komorovice na istom otoku i turističko područje u Žednom na Čiovu. Gradonačelnik Ante Bilić (SDP) tijekom rasprave najavio je da je moguće proširenje te zone, jer to predviđa i županijski plan.

- Među ostalim, radi se i o uređenju poteza od Solina do autobusnog kolodvora, obalnog dijela od starog čiovskog mosta do Arbanije, plažnog dijela u Saldunskoj uvali od nekadašnjeg hotela "Đuro Đaković" do kampa "Rožac", izgradnji još jednog mosta od postojećeg autobusnog kolodvora preko parka Žudika prema Čiovu, izgradnji nove ceste prema Balanu na zapadnom dijelu toga otoka - kazao je Bilić.

Budući da je tijekom javne rasprave na adresu Grada stiglo dvjestotinjak primjedbi nezadovoljnih građana, Pezelj je podsjetio na to da je svima upućen odgovor. No, ostalo je još onih koji su nezadovoljni jer im primjedba nije usvojena, pa su neki radi toga nazočili sjednici, a i dio vijećnika oporbenih HDZ-a i HSP-a ukazali su na iste probleme.

Damir Zaradić (HSP) tražio je da se usvajanje PPU-a odgodi i provede još nekoliko rasprava kako bi se udovoljilo zahtjevima građana koji se smatraju oštećenima:

- Ako smo čekali tri godine, možemo još. Ako ovakav plan prođe, uslijedit će žalbe građana, zbog čega će Grad morati isplatiti milijunske iznose. Telefon mi "gori" zadnjih mjesec i pol. Zovu ljudi iz Drvenika, odasvud. Ako imamo prostora, nemojmo donositi brzopletu odluku.

Predsjednik Vijeća Ante Piteša (nezavisni) rekao je da razumije vijećnika Zaradića i njegovo zalaganje da se udovolji zahtjevima građana, za što se i sam zalaže, ali tražio je mišljenje gradonačelnika o odgodi.

- Neusvajanjem ovih izmjena i dopuna PPU-a bi se procedura njegove izrade morala vratiti na sam početak, što bi iziskivalo dugo vremena, možda i godina tijekom kojih bi važni infrastrukturni projekti bili na čekanju. Predlažem kompromisno rješenje da se plan usvoji u obliku u kojem je predložen - kazao je Bilić i dodao kako bi se već na idućoj sjednici Vijeća koja će se, kako je najavio Piteša, zakazati za petnaestak dana, trebala donijeti odluka o njegovoj naknadnoj izmjeni i dopuni.

U nastavku sjednice primljeno je na znanje gradonačelnikovo izvješće o radu tijekom druge polovice prošle godine, u kojem je naveo niz projekta ostvarenih i onih koji su još u tijeku koje je "zaustavila korona". Spomenuo je završen trg ispred ribarnice, radove na deponiju u Planom, reciklažnom dvorištu, otvaranje vrtića na Balancanama...

Ivica Baturina (HDZ) ustvrdio je da među spomenutima ima projekata koji se "vuku godinama". Pohvalio je otvaranje vrtića u Planom koje je planirano u rujnu, dok je Zaradić kritizirao uključivanje vanjskih suradnika u svrhu promidžbe, odnosa s medijima i brendiranja grada.

‘Brodotrogir‘ ‘nije diran‘


SDP-ovca Marija Juranovića, inače radnika "Brodotrogira", zanimalo je da li je izmjenama i dopunama PPU-a škver ostao u svojim gabaritima, na što mu je izrađivač Pezelj odgovorio da se to područje sada "nije diralo".

Zaiskrilo oko naknada vijećnicima


Zaiskrilo je oko prijedloga da se izmjeni odluka o naknadama vijećnika, te predsjednika i potpredsjednika Vijeća, koja je zbog epidemije koronavirusa i pada gradskih prihoda smanjena za 50 posto u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja, a predloženo je da se ista mjera nastavi još tri mjeseca.
Osim Sanje Vuković (HDZ) ostali vijećnici nisu podržali Zaradićev prijedlog da se odustane od produženja isplate umanjenih naknada. Tako će vijećnici do kraja rujna primati po 650 kuna mjesečno, potpredsjednica Vijeća 750 kuna, a predsjednik 1100 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 10:27