StoryEditorOCM
ObalaZAGREBAČKI POLJIČANI

Udruga Sveti Jure: ‘Mostu nad Cetinom dajmo ime slavne Poljičke kneževine, imamo i prijedlog za tunel i uređenje pokosa‘

Piše Vinko Vuković
12. veljače 2024. - 17:13

Oleg Butković, Josip Škorić i Ivo Tomasović na ruke su, istoga dana, dobili pismo iz Zagreba. Važno pismo. S pečatom i potpisom.

Udruga zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" cijenjenu gospodu, redom ministra mora, prometa i infrastrukture, predsjednika Uprave Hrvatskih cesta i omiškoga gradonačelnika, upoznaje s vlastitom inicijativom da novi most iznad rijeke Cetine u Omišu, izgrađen u sklopu radova izgradnje omiške obilaznice, dobije prikladan naziv, da i novi tunel na desnoj strani rijeke Cetine dobije prikladan naziv te da pokos pred tunelom, bude oslikan u znaku nacionalnog kulturnog identiteta.

Pismo je poduže pa ga nećemo cijelog citirati, poglavito jer počinje u 1440. godini otkad datira najstariji sačuvani primjerak Poljičkog statuta, jednog od najvrijednijih povijesnih spomenika hrvatskog srednjovjekovlja.

Dio hrvatskog identiteta

"Danas s ponosom gledamo na Poljički statut jer je on dio hrvatskog identiteta, a istovremeno je vjerodostojan pravni izvor ne samo nacionalnog nego suvremenog europskog zakonodavstva", navodi se u pismu koje potpisuje Zdravko Vladanović, kančelir Udruge.

Toponim Poljica, podsjeća Vladanović, dolazi od riječi polje, točnije, od deminutiva te riječi, a takvih malih i plodnih polja u Poljicima je mnogo. Etnik Poljičanin, nastavlja Vladanović, zabilježen je 1080 godine u Sumpetarskom kartularu, dok su granice Poljica, precizno određene Statutom, rijeka Cetina, na sjeveroistoku od kule Nućak ispod Trilja do ušća kod Omiša u dužini 50 kilometara, na jugu Jadransko more, na zapadu rijeka Žrnovnica, koja od izvora prolazi mosorskim vrletima te se spaja s Cetinom ispod kule Nućak.

"Uzimajući u obzir širi društveni, kulturni i turistički kontekst ove Poljičke inicijative, a osluškujući raspoloženje posebice poljičke javnosti, Udruga zagrebačkih Poljičana ‘Sveti Jure‘ nalazi za opravdano potaknuti ovdje naslovljene institucije na donošenje odluke kako bi se do otvaranja i puštanja u uporabu ove hvale vrijedne cestovne infrastrukture iz javnog i službenog diskursa nadležnih institucija zauvijek uklonio naziv novog mosta, most Cetina i naziv novog tunela, tunel ‘Komornjak Sjever‘.

Želimo napomenuti da most ‘Cetina‘ već postoji i da se nalazi preko rijeke Cetine na autocesti Zagreb – Dubrovnik kod Šestanovca u dužini od 148 metara, a most ‘Omiš‘ prelazi rijeku Cetinu na magistrali u Omišu u dužini 102 metra i da je suvišno duplirati već postojeće nazive", navodi se u pismu.

Afirmacija baštine

"Duboko smo uvjereni da se navedenim nazivima mosta i tunela izbjegava diskriminacija u nazivima cestovne infrastruktura na području grada Omiša i daje prilika da se u javnosti afirmira poljička povijesna, kulturna i duhovna baština", piše dalje.

"Pored toga, izražavamo čvrsto uvjerenje da se oslikavanjem prenapregnutih geotehničkih sidara za stabilizaciju pokosa u predusjeku tunela u crveno-bijele-plave kvadratiće pridonosi razvoju hrvatskog nacionalnog identiteta.

Nikad ne smijemo zaboraviti da su brojni hrvatski branitelji, kao pripadnici Omiške bojne 114. brigade Hrvatske vojske i drugih vojnih i policijskih postrojbi s područja Omiša i Poljica, poginuli u obrani suvereniteta i integriteta Republike Hrvatske. Postavljanjem ovih simbola pridonosimo kulturi sjećanja na žrtvu koju su hrvatski branitelji položili i tako javno izgovorene riječi zahvale pretvaramo u trajne vrijednosti koje će zauvijek biti vidljive na hrvatskim rijekama, cestama, tunelima i mostovima", zaključuje se u pismu.

image

Premijer Plenković i ministar Butković nazočili su u ožujku 2023. svečanosti spajanja mosta nad Cetinom
 

Tom Dubravec/Cropix

A onda ide ključan dio, nazivi. Novi most na rijeci Cetini tako bi, prema Udruzi zagrebačkih Poljičana, trebalo nazvati Most Poljičke kneževine, novi tunel na desnoj strani rijeke Cetine trebao bi se zvati Tunel Poljica, a pokos pred tunelom trebalo bi "oslikati vodootpornim bojama na način da vidljivi kvadratni oblici na pokosu, dimenzija oko 80x80 centimetara, dobiju trajnu boju prepoznatljivog nacionalnog identiteta."

image

Prijedlog Udruge zagrebačkih Poljičana da se pokos pred tunelom u Omišu oslika hrvatskim nacionalnim bojama

Privatni album

"Boje su poredane slijeva na desno u tri međusobno povezane prostorne cjeline. Prva cjelina s lijeve strane, odmah do ulaza u tunel, ima crvene kvadratiće, srednja cjelina ima bijele kvadratiće, a desna cjelina ima plave kvadratiće", precizno opisuju zagrebački Poljičani.

Za kraj, izaslanstvo Udruge zagrebačkih Poljičana, za slučaj potrebe, kako kažu, spremni su odazvati se pozivu Olega Butkovića, Josipa Škorića i Ive Tomasovića te dodatno obrazložiti ovu inicijativu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:57